Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Základy toxikologie (TUIOZP / L1CZT)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu TUIOZP / L1CZT - Základy toxikologie, Fakulta technologická ve Zlíně, Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně (UTB).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

- Úvod do obecné toxikologie (základní pojmy, definice, dělení).- Osud cizorodých látek v organismu (absorpce, distribuce).- Osud cizorodých látek v organismu (biotransformace, exkrece).- Obecné zásady klasifikace, diagnózy a terapie otrav (eliminace xenobiotik z organismu, detoxikace xenobiotik /antidota/).- Genetická toxikologie.- Experimentální toxikologie (testy na zvířatech, testy akutní a chronické toxicity, testy karcinogenity, mutagenity, kinetické studie, biologické expoziční testy, epidemiologické studie).- Speciální toxikologie vybraných anorganických látek (prvky hlavních a vedlejších podskupin).- Speciální toxikologie vybraných organických látek (uhlovodíky, alkoholy, fenoly, ethery, karbonylové sloučeniny, estery organických a anorganických kyselin, nitro- a aminosloučeniny, polycyklické aromatické uhlovodíky, dioxiny, polychlorované bifenyly, pesticidy; organokovové sloučeniny).- Toxikologie omamných a psychotropních látek.- Přírodní jedy (rostlinné, živočišné, toxiny plísní a hub).- Vojenská toxikologie (bojové otravné látky, neletální chemické zbraně, bioterorismus).- Radioaktivní látky.- Analytická toxikologie (testy na drogy, stanovení alkoholu v organismu).- Legislativa a práce s jedy a ostatními škodlivinami.

Získané způsobilosti

Student bude mít přehled o základních toxikologických pojmech a o procesech souvisejících se vstupem látky do organismu, její biotransformací a exkrecí. Studenti budou schopni posoudit míru toxicity nejběžnějších toxických prvků, organických a anorganických látek.

Literatura

Claassen C.D. Casarett & Doull s Toxicology: The Basic Science of Poisons, 6th Edition. 2001. Holoubek, J. Chemie životního prostředí. Praha : SPN, 1990. ISBN 8021001054.Marhold, J. Přehled průmyslové toxikologie I a II. Praha : Avicenum, 1980. Mueller, R. K. Toxicological analysis. Berlin : Verlag Gesundheit, 1991. ISBN 3333006340.Kupec Jan. Toxikologie. Brno, 1999. ISBN 80-214-1332-8.Paleček, Jaroslav. Toxikologie, hygiena a bezpečnost práce v chemii. Vyd. 3. Praha : Vysoká škola chemicko-technologická, 1991. ISBN 8070801026.Horák J., Linhart I., Klusoň P. Úvod do toxikologie a ekologie pro chemiky. Praha, 2007. ISBN 978-80-7080-548-0.Patočka J. Vojenská toxikologie. Praha, 2004. ISBN 80-247-0608-3.Prokeš J. Základy toxikologie. Praha, 2005. ISBN 80-7262-301-X.

Požadavky

Způsob zakončení předmětu - klasifikovaný zápočet. Podmínky pro získání klasifikovaného zápočtu:- docházka na seminářích minimálně 80% účast na odučených hodinách seminářů- zpracování zadaného toxikologického tématu v programu PowerPoint a jeho úspěšná prezentace v termínu zadaném vyučujícím - prokázání znalostí probíraných tematických okruhů, závěrečný písemný test (vyžadována minimálně 50% úspěšnost)

Garant

Mgr. Petra Jančová, Ph.D.

Vyučující

Mgr. Petra Jančová, Ph.D.