Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Legislativa v ochraně život.prostř. (TUIOZP / T3LG)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu TUIOZP / T3LG - Legislativa v ochraně život.prostř., Fakulta technologická ve Zlíně, Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně (UTB).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

- Přístup podniků k ochraně ŽP, dostupné zdroje informací a jejich relevance, náplň a organizace předmětu, uplatnění získaných znalostí v praxi.- Právní systém v ČR, typy právních předpisů, důležité právní pojmy, státní správa její orgány a struktura, orgány zřizované ministerstvem a jejich funkce, uzemní členění ČR a místní příslušnost orgánů státní právy.- Správní řád, správní řízení, zahájení řízení, podnět, účastníci a jejich práva, ústní jednání, místní šetření, spis, protokol, rozhodnutí a jeho náležitosti, opravné prostředky, doručování, poplatky, aplikace v oblasti ŽP.- Zákon o vodách, základní povinnosti, povolení, evidence, poplatky, závadné látky, vodní díla.- Zákon o vodovodech a kanalizacích, pojmy, povinnosti a důsledky.- Zákon o ovzduší, rozdělení zdrojů znečišťování a povinnosti při jejich provozování a uvádění do provozu, další ustanovení zákona. Obchodování s povolenkami na vypouštění oxidu uhličitého.- Zákon o odpadech, druhy odpadů, nebezpečnost, povinnosti původců, nakládání s odpady, přeprava, výrobky s povinností zpětného odběru, vyjmenované druhy odpadů, evidence a další.- Zákon o obalech, obal - definice, seznam producentů obalů, povinnosti, systémy zpětného odběru, autorizovaná obalová společnost, sdružené plnění, evidence.- Zákon o chemických látkách a chemických přípravcích, klasifikace, registrace, povinnosti, bezpečnostní list. Zákon o ochraně veřejného zdraví, nakládání z chemickými látkami a přípravky, povinnosti zaměstnavatelů. Nová evropská legislativa REACH.- Zákon o prevenci závažných havárií, prevence, zařazení podle zákona, povinnosti v jednotlivých kategoriích, havarijní připravenost.- Zákon o integrované prevenci, princip, dotčené organizace, systém podání a udělování integrovaného povolení.- Integrovaný registr znečišťování, příslušný zákon, povinnosti, zapisované údaje, internetová podoba registru.- Posuzování dopadu investičních záměrů na ŽP - EIA. Příslušný zákon limity a dopady, základní rysy procesu a jeho výsledek.- Systémy environmentálního managementu v podnicích, obecné rysy a důležitost. EMS podle normy ISO 14001, zavedení, udržování, audit, řešení praktického příkladu.

Získané způsobilosti

Student má základní orientaci v environmentální legislativě, struktuře státní správy a požadavků ISO 14OOO.

Literatura

http://www.ft.utb.cz/people/koutny/EMS/EMS.phpprávní systém.

Požadavky

Způsob zakončení předmětu - zkouškaDocházka, zápočet: aktivní účast na seminářích je podmínkou zápočtu. Zkouška: prokázání znalosti probíraných tématických okruhů, ústní zkouška.

Garant

doc. Mgr. Marek Koutný, Ph.D.

Vyučující

doc. Mgr. Marek Koutný, Ph.D.