Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Potravinářská mikrobiologie (TUIOZP / T5PB)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu TUIOZP / T5PB - Potravinářská mikrobiologie, Fakulta technologická ve Zlíně, Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně (UTB).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

- Úlohy potravinářské mikrobiologie, buňka mikroorganizmů.- Potravinářsky významné bakterie.- Potravinářsky významné kvasinky a plísně.- Vliv faktorů potravin na jejich mikrobiologickou jakost.- Mikroorganizmy způsobující zhoršení jakosti potravin.- Význam metabolizmu mikroorganizmů v technologii (fermentační procesy).- Mikrobiální kultury v potravinářském průmyslu.- Indikátorové mikroorganizmy využívané při zkoumání potravin.- Metody identifikace mikroorganizmů a (nebo) jejich produktů v potravinách.- Mikrobiologie mléka, kysaných mléčných produktů a sýrů.- Základy konzervárenství a mikrobiologie konzervárenských produktů.- Mikrobiologie masa a masných produktů, drůbeže, ryb, vajec a vaječných produktů.- Mikrobiologie ostatních potravin a surovin (lahůdky, nápoje, pekárenské produkty).- Onemocnění mikrobiálního původu způsobená potravinami.

Získané způsobilosti

Student má znalosti o mikrobiologii potravin a je schopen mikrobiologicky hodnotit potraviny a suroviny. Student dokáže poukázat na základní mikrobiologická rizika ohrožující bezpečnost potravin a dokáže navrhnout postupy minimalizace těchto rizik.

Literatura

Gorner , Valík. Aplikovaná mikrobiológia požívatín. Bratislava, 2004. Hrubý, Stanislav. Mikrobiologická problematika ve výživi. Vyd. 1. Brno : Institut pro další vzdilávání pracovníku ve zdravotnictví, 1996. ISBN 8070132329.Lukášová, Jindra. Mikrobiologie potravin : praktická cvičení. Vyd. 1. Brno : Veterinární a farmaceutická univerzita, 1997. ISBN 8085114747.Šilhánková, Ludmila. Mikrobiologie pro potravináře a biotechnology. 2. vyd., ve VP 1. vyd. Praha : Victoria Publishing, 1995. ISBN 8085605716.

Požadavky

Způsob zakončení předmětu - zkouškaDocházka: na cvičeních povinná 100% účast. Zápočet: znalost problematiky absolvovaných úloh; protokoly ze všech laboratorních cvičení. V zápočtovém testu získat minimálně 70% bodů. Zkouška: podmínkou udělený zápočet; znalost probrané látky v předepsaném rozsahu. Písemný test a ústní zkouška; hodnocení testu: 100-90% bodů A, 89,9-80% bodů B, 79,9-72% bodů C, 71,9-66% bodů D, 65,9-60% bodů E, méně než 60% bodů F. Úspěšné složení písemné části je podmínkou pro účast na ústní části zkoušky.

Garant

doc. RNDr. Leona Buňková, Ph.D.Ing. Pavel Pleva

Vyučující

doc. RNDr. Leona Buňková, Ph.D.Ing. Pavel PlevaMgr. Magda Doležalová, Ph.D.Ing. Pavel Pleva