Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Tradiční a moderní biotechnologie (TUIOZP / T5TMB)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu TUIOZP / T5TMB - Tradiční a moderní biotechnologie, Fakulta technologická ve Zlíně, Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně (UTB).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Obsah předmětuPředmět zahrnuje následující témata:- Biotechnologie základní pojmy, rozdělení, historie. Základy fermentačních technologií.- Fermentační zařízení, bioreaktory. Kultivační a produkční média. Suroviny pro technologické využití.- Organizmy využívané v biotechnologiích. Hlavní metabolické dráhy průmyslově významných mikroorganizmů. Mikrobiální metabolity a možnosti jejich využití. Využití enzymů v biotechnologiích.- Teoretické základy kultivace mikroorganizmů. Faktory ovlivňující kultivaci mikroorganizmů.- Využití mikroorganizmů při výrobě fermentovaných potravin a nápojů a zlepšení jejich vlastností - funkční potraviny a nutraceutika.- Biotechnologie organických kyselin. Výroba octa.- Biosyntéza aminokyselin, vitaminů a léčiv. Enzymové biotechnologie.- Průmyslová výroba mikrobní biomasy, pekařské droždí. Výroba krmné biomasy a mikrobní biomasy pro speciální účely.- Moderní biotechnologie získávání geneticky modifikovaných organizmů a jejich využití v biotechnologiích- Genomika. Transgenní rostliny. Genetika hospodářských zvířat.- Moderní biotechnologie v potravinářství. Genové inženýrství a jeho využití při produkci čistých kultur používaných v potravinářství. Detekce geneticky modifikovaných organizmů- Biotechnologie v ochraně lidského zdraví.- Biotechnologické zpracování živočišných a rostlinných odpadů. Environmentální biotechnologie.- Bezpečnost a rizika biotechnologií. Hygiena biotechnologických provozů. Legislativní předpisy.

Získané způsobilosti

Student má znalosti o tradičních biotechnologiích zahrnujících výrobu potravin a nápojů (fermentované mléčné výrobky, pekárenské výrobky, pivo, víno), průmyslového etanolu, organických kyselin, aminokyselin a léčiv, ale i o moderních technologiích využívajících geneticky modifikované organizmy. Student dokáže poukázat na možnosti využití geneticky modifikovaných organizmů a na případná rizika jejich využití.

Literatura

Wink M. An introduction to molecular biotechnology. Molecular fundamentals, methods and applications in modeern biotechnology. 2006. Kaštánek, František. Bioinženýrství I. 1. vyd. Praha : MON, 1989. ISBN 8070800119.Krumphanzl, Vladimír. Mikrobiální technologie : buoka a techniky jejího využití. 1. vyd. Praha : Academia, 1987. Jirků, Vladimír. Moderní biotechnologie a bioekologie. Vyd. 1. Praha : VŠCHT, 1991. ISBN 8070801085.Glick B.J., Paternak J.J., Patten C.L. Molecular biotechnology: Principles and applications of recombinant DNA. 2010. Demnerová, Kateřina. Průmyslová mikrobiologie I. Vyd. 1. Praha : Vysoká škola chemicko-technologická, 1989. ISBN 8070800240.Masák, Jan. Speciální mikrobní technologie. 1. vyd. Praha : Vysoká škola chemicko-technologická, 1992. ISBN 8070801425.

Požadavky

Docházka: Na seminářích povinná 100% účast. Testy: V seminářích 4 testy, za každý test musí student získat alespoň 60% všech bodů, jinak ho musí student psát znovu. Prezentace na vybrané téma.Zápočet: znalost problematiky absolvovaných seminářů. Z každého testu alespoň 60% bodů, v zápočtovém testu získat minimálně 60% bodů. Zkouška: podmínkou udělený zápočet; znalost probrané látky. Písemný test a ústní zkouška; v testu získat minimálně 60% bodů. Úspěšné složení písemné části je podmínkou pro účast na ústní části zkoušky.

Garant

doc. RNDr. Leona Buňková, Ph.D.

Vyučující

doc. RNDr. Leona Buňková, Ph.D.