Předmět Tradiční a moderní biotechnologie (TUIOZP / T5TMB)
Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu TUIOZP / T5TMB - Tradiční a moderní biotechnologie, Fakulta technologická ve Zlíně, Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně (UTB).
Top 10 materiálů tohoto předmětu
Materiály tohoto předmětu
Materiál | Typ | Datum | Počet stažení |
---|
Další informace
Obsah
Obsah předmětuPředmět zahrnuje následující témata:- Biotechnologie základní pojmy, rozdělení, historie. Základy fermentačních technologií.- Fermentační zařízení, bioreaktory. Kultivační a produkční média. Suroviny pro technologické využití.- Organizmy využívané v biotechnologiích. Hlavní metabolické dráhy průmyslově významných mikroorganizmů. Mikrobiální metabolity a možnosti jejich využití. Využití enzymů v biotechnologiích.- Teoretické základy kultivace mikroorganizmů. Faktory ovlivňující kultivaci mikroorganizmů.- Využití mikroorganizmů při výrobě fermentovaných potravin a nápojů a zlepšení jejich vlastností - funkční potraviny a nutraceutika.- Biotechnologie organických kyselin. Výroba octa.- Biosyntéza aminokyselin, vitaminů a léčiv. Enzymové biotechnologie.- Průmyslová výroba mikrobní biomasy, pekařské droždí. Výroba krmné biomasy a mikrobní biomasy pro speciální účely.- Moderní biotechnologie získávání geneticky modifikovaných organizmů a jejich využití v biotechnologiích- Genomika. Transgenní rostliny. Genetika hospodářských zvířat.- Moderní biotechnologie v potravinářství. Genové inženýrství a jeho využití při produkci čistých kultur používaných v potravinářství. Detekce geneticky modifikovaných organizmů- Biotechnologie v ochraně lidského zdraví.- Biotechnologické zpracování živočišných a rostlinných odpadů. Environmentální biotechnologie.- Bezpečnost a rizika biotechnologií. Hygiena biotechnologických provozů. Legislativní předpisy.
Získané způsobilosti
Student má znalosti o tradičních biotechnologiích zahrnujících výrobu potravin a nápojů (fermentované mléčné výrobky, pekárenské výrobky, pivo, víno), průmyslového etanolu, organických kyselin, aminokyselin a léčiv, ale i o moderních technologiích využívajících geneticky modifikované organizmy. Student dokáže poukázat na možnosti využití geneticky modifikovaných organizmů a na případná rizika jejich využití.
Literatura
Wink M. An introduction to molecular biotechnology. Molecular fundamentals, methods and applications in modeern biotechnology. 2006. Kaštánek, František. Bioinženýrství I. 1. vyd. Praha : MON, 1989. ISBN 8070800119.Krumphanzl, Vladimír. Mikrobiální technologie : buoka a techniky jejího využití. 1. vyd. Praha : Academia, 1987. Jirků, Vladimír. Moderní biotechnologie a bioekologie. Vyd. 1. Praha : VŠCHT, 1991. ISBN 8070801085.Glick B.J., Paternak J.J., Patten C.L. Molecular biotechnology: Principles and applications of recombinant DNA. 2010. Demnerová, Kateřina. Průmyslová mikrobiologie I. Vyd. 1. Praha : Vysoká škola chemicko-technologická, 1989. ISBN 8070800240.Masák, Jan. Speciální mikrobní technologie. 1. vyd. Praha : Vysoká škola chemicko-technologická, 1992. ISBN 8070801425.
Požadavky
Docházka: Na seminářích povinná 100% účast. Testy: V seminářích 4 testy, za každý test musí student získat alespoň 60% všech bodů, jinak ho musí student psát znovu. Prezentace na vybrané téma.Zápočet: znalost problematiky absolvovaných seminářů. Z každého testu alespoň 60% bodů, v zápočtovém testu získat minimálně 60% bodů. Zkouška: podmínkou udělený zápočet; znalost probrané látky. Písemný test a ústní zkouška; v testu získat minimálně 60% bodů. Úspěšné složení písemné části je podmínkou pro účast na ústní části zkoušky.
Garant
doc. RNDr. Leona Buňková, Ph.D.
Vyučující
doc. RNDr. Leona Buňková, Ph.D.