Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Mikrobiologie potravin a kosmetiky (TUIOZP / T7MPK)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu TUIOZP / T7MPK - Mikrobiologie potravin a kosmetiky, Fakulta technologická ve Zlíně, Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně (UTB).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

- Aplikovaná mikrobiologie a její úlohy. Základní přehled prokaryotických a eukaryotických mikroorganizmů významných v potravinářství a kosmetických výrobách.- Procesy metabolizmu mikroorganizmů a jejich význam pro potravinářské a kosmetické výroby. Souvislost s texturními a organoleptickými vlastnostmi potravin.- Vnější a vnitřní faktory ovlivňující růst a přežívání mikroorganizmů v potravinách a kosmetických prostředcích. Konzervace potravin a kosmetických prostředků. Produkce inhibičních látek mikroorganizmy.- Bakterie mléčného kvašení a jejich význam v biotechnologiích.- Mikrobiologie mléka a mléčných výrobků.- Mikrobiologie masa a masných výrobků, ryb, drůbeže a vajec.- Mikrobiologie potravin rostlinného původu a nealkoholických nápojů.- Úloha mikroorganizmů při výrobě fermentovaných nápojů.- Mikrobiální rizika výroby tuků, olejů a kosmetických přípravků.- Funkční potraviny ve vztahu k mikroorganizmům. Probiotika, prebiotika a synbiotika.- Využití geneticky modifikovaných bakterií, kvasinek a mikromycet při produkci potravin. Zdravotní rizika. Detekce geneticky modifikovaných organizmů v potravinách.- Odběr vzorků pro mikrobiologickou analýzu a metody detekce mikroorganizmů v potravinách a kosmetických prostředcích.- Mikroorganizmy nežádoucí v potravinářství a kosmetických provozech.- Hygiena a sanitace potravinářských provozů a kosmetických pracovišť. Metody likvidace mikroorganizmů ve výrobních závodech a kontrola jejich účinnosti.

Získané způsobilosti

Student má znalosti o mikrobiologii potravin a kosmetických přípravků. Student je schopen mikrobiologicky hodnotit potraviny, suroviny pro výrobu potravin a kosmetické prostředky. Student dokáže poukázat na základní mikrobiologická rizika ohrožující bezpečnost potravin a kosmetických prostředků a dokáže navrhnout postupy minimalizace těchto rizik.

Literatura

Gorner, Valík. Aplikovaná mikrobiológia požívatín. Bratislava, 2004. ADAMS, M.R., MOSS, M.O. Food Microbiology. RSC Publishing, Cambridge, 2008. Plocková, M. Březina, P. Mikrobiologie mléka a tuků. VŠCHT Praha, 1988. ŠILHÁNKOVÁ L. Mikrobiologie pro potravináře a biotechnology. Academia, Praha, 2004. Orth, D.S, Kabara, J.J., Denyer, S.P., Tan, S.K. Cosmetic and Drug Microbiology. Informa Healthcare, 2006. de BLACKBURN C.V. Food Spoilage Microorganisms. CRC Press, Boca Raton, 2006. ICMSF. Microoorganisms in Foods 6: Microbial Ecology of Food Commodities. 2005. O´Lenick, A. J. Microorganisms and Cosmetics. USA, 2009.

Požadavky

Způsob zakončení předmětu - zkouškaDocházka: na seminářích povinná 100% účast. V každém semináři test; v n-1 testech musí student získat alespoň 70% všech bodů. Prezentace na vybrané téma.Zápočet: znalost problematiky.V n-1 testech alespoň 70% bodů, v zápočtovém testu získat minimálně 70% bodů. Zkouška: podmínkou udělený zápočet. Znalost probrané látky v předepsaném rozsahu. Písemný test a ústní zkouška; v testu získat minimálně 70% bodů. Úspěšné složení písemné části je podmínkou pro účast na ústní části zkoušky.

Garant

doc. RNDr. Leona Buňková, Ph.D.

Vyučující

doc. RNDr. Leona Buňková, Ph.D.RNDr. Iva Hauerlandová, Ph.D.