Předmět Obecná mikrobiologie (TUIOZP / T7OMI)
Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu TUIOZP / T7OMI - Obecná mikrobiologie, Fakulta technologická ve Zlíně, Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně (UTB).
Top 10 materiálů tohoto předmětu
Materiály tohoto předmětu
Materiál | Typ | Datum | Počet stažení |
---|
Další informace
Obsah
- Úvod a historie mikrobiologie- Buněčné organismy, základní charakteristika domén Archaea, Bacteria a Eucarya- Fysiologie bakterií I - růst a množení, vliv faktorů prostředí- Fysiologie bakterií II - způsoby získávání energie- Fysiologie bakterií III - metabolismus biosyntetický- Molekulární biologie bakteriálních buněk (základní procesy)- Regulace tvorby enzymů a jejich aktivity; genetické základy proměnlivosti bakterií- Přehled hlavních bakteriálních skupin I (Actinobacteria, Cyanobacteria, Firmicutes)- Přehled hlavních bakteriálních skupin II (Proteobacteria, Spirochetes)- Výskyt bakterií ve vodách a půdách, kontrola pitných a teplých vod- Bakteriální společenstva. Patogenní bakterie, toxiny a faktory patogenity. Epidemiologie- Eukaryotické mikroorganismy I - Houby- Eukaryotické mikroorganismy II - "Prvoci"- Průmyslové využití mikroorganismůLaboratorní úlohy:- Základy mikrobiologické práce- Základní mikroskopické metody- Mikrobiologický rozbor pitné vody- Mikrobiologický rozbor odpadní vody- Identifikace bakterií- Monitorování mikroorganismů v prostředí- Stanovení mikrobiální biomasy- Vliv prostředí na růst mikroorganismů- Mikrobiologický rozbor půdy- Testování protimikrobních účinků látek- Anaerobní kultivace
Získané způsobilosti
Student zná hlavní skupiny mikroorganismů a zná rozdíly v jejich vlastnostech. Má základní přehled o jejich významu v různých oblastech lidské činnosti, ponejvíce však při ochraně prostředí, v potravinářství a průmyslové výrobě.
Literatura
Růžička, Jan. Mikrobiologická cvičení. 1. vyd. Zlín : Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně, 2001. ISBN 8073180170.Šilhánková, Ludmila. Mikrobiologie pro potravináře a biotechnology. 2. vyd., ve VP 1. vyd. Praha : Victoria Publishing, 1995. ISBN 8085605716.Růžička, Jan. Mikrobiologie pro technology životního prostředí. 1. vyd. Brno : Vysoké učení technické, Technologická fakulta ve Zlíně, 1999. ISBN 8021413743.Rosypal, S. Obecná bakteriologie. Praha : SPN, 1981.
Požadavky
Způsob zakončení předmětu - zkouškaZápočet: absolvovaná všechna laboratorní cvičení, vypracování a přijetí protokolů k jednotlivým úlohám a znalost problematiky absolvovaných úloh. Účast na seminářích min. 80%.Zkouška: prokázání znalosti probíraných tématických okruhů, ústní zkouška. Podmínkou je udělený zápočet.
Garant
doc. RNDr. Leona Buňková, Ph.D.doc. RNDr. Jan Růžička, Ph.D.
Vyučující
doc. RNDr. Leona Buňková, Ph.D.doc. RNDr. Jan Růžička, Ph.D.Ing. Karel Křížekdoc. RNDr. Jan Růžička, Ph.D.