Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Biotechnologie a technická mikrobiologie (TUIOZP / T8BTM)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu TUIOZP / T8BTM - Biotechnologie a technická mikrobiologie, Fakulta technologická ve Zlíně, Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně (UTB).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

- Čistírenská mikrobiologie I - Viry a bakterie v aktivacích, význam.- Čistírenská mikrobiologie II - Vláknité bakterie, typy.- Čistírenská mikrobiologie III - Vláknité bakterie, tvorba biologických pěn.- Čistírenská mikrobiologie IV - Biologické problémy při separaci kalu.- Čistírenská mikrobiologie V - Houby, prvoci a mnohobuněční v aktivacích, význam.- Čistírenská mikrobiologie VI - Mikroskopická kontrola, ostatní metody.- Čistírenská mikrobiologie VII - Mikrobiální odstraňování dusíku a fosforu.- Čistírenská mikrobiologie VIII - Anaerobní procesy a předčišťování vod s obsahem toxických látek.- Mikrobiální čištění odpadního vzduchu. Kompostování.- Bioremediace půd a podzemních vod. Fytoremediace.- Biosorpce, biomethylace. Desinfekce pitné vody.- Mikrobiální rozložitelnost sloučenin - základní zákonitosti. Příklady persistentních sloučenin.- Biodegradabilita alifatických a aromatických uhlovodíků.- Biodegradabilita chlorovaných sloučenin a plastů.Laboratorní úlohy:- Izolace baktérií rozkládající cizorodé organické látky.- Stanovení amonizačních, nitrifikačních a denitrifikačních baktérií v aktivovaném kalu.- Mikroskopická kontrola aktivovaného kalu I.- Stanoveni ekotoxicity odpadní vody pomocí luminiscenčních bakterií.- Identifikace vláknitých mikroorganismů I.- Identifikace vláknitých mikroorganismů II.- Využití mikroorganismů k degradaci cizorodých látek.- Využití imobilizovaných mikroorganismů, kometabolický rozklad cizorodých látek.- Mikroskopický rozbor aktivovaného kalu - zpracování neznámých vzorků.

Získané způsobilosti

Student má přehled o pozitivním i negativním významu mikroorganismů v čistírenských technologiích a také o možnostech aplikace mikroorganismů v technických odvětvích pro dekontaminaci různých typů prostředí.

Literatura

Handbook of water and wastewater microbiology. Amsterdam : Academic Press, 2003. ISBN 0-12-470100-0.Růžička, Jan. Mikrobiologie pro technology životního prostředí. 1. vyd. Brno : Vysoké učení technické, Technologická fakulta ve Zlíně, 1999. ISBN 8021413743.Seviour R.J., Blackall L. The microbiology of activated sludge. Dordrecht, 1999. ISBN 0-412-79380-6.

Požadavky

Způsob zakončení předmětu - zkouškaZápočet: úspěšné absolvování všech laboratorních cvičení a odevzdání všech protokolů.Zkouška: prokázání znalosti probíraných tématických okruhů, ústní zkouška.Studentům je doporučeno úspěšně absolvovat předmět obecná mikrobiologie na který je plynule navazováno.

Garant

doc. RNDr. Jan Růžička, Ph.D.

Vyučující

doc. RNDr. Jan Růžička, Ph.D.doc. Mgr. Marek Koutný, Ph.D.doc. RNDr. Jan Růžička, Ph.D.