Předmět Laboratoř z mikrobiologie potravin (TUIOZP / TALMP)
Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu TUIOZP / TALMP - Laboratoř z mikrobiologie potravin, Fakulta technologická ve Zlíně, Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně (UTB).
Top 10 materiálů tohoto předmětu
Materiály tohoto předmětu
Materiál | Typ | Datum | Počet stažení |
---|
Další informace
Obsah
- Bezpečnost práce, přístroje v laboratoři, organizace a úvod do laboratorních cvičení.- Růst a množení bakteriálních buněk (růstová křivka E. coli nepřímou plotnovou metodou).- Základy identifikace mikroorganismů nežádoucích v potravinách.- Růst a množení mikroorganismů v potravinách I (mléko, ml. výrobky, obiloviny, koření).- Růst a množení mikroorganismů v potravinách II (maso, drůbež, masné výrobky, konzervy, ryby).- Kvalitativní a kvantitativní určení přítomnosti nežádoucích mikroorganismů v potravinách - projekt.- Zápočet.
Získané způsobilosti
Student má znalosti z laboratorních metod pro mikrobiologickou analýzu potravin. Dokáže provádět stanovení počtů mikroorganismů, kultivaci na základních a selektivních půdách, typizaci indikátorových mikroorganismů pomocí biochemických testů. Ovládá stanovení inhibičních látek v potravinách pomocí rychlých skríningových testů a je schopný hodnotit vliv faktorů prostředí na mikroorganismy v potravinách.
Literatura
nullLukášová, Jindra. Mikrobiologie potravin : praktická cvičení. Vyd. 1. Brno : Veterinární a farmaceutická univerzita, 1997. ISBN 8085114747.Votava, M., Ondrovčík, P. Vybrané kapitoly z klinické mikrobiologie. Brno: Masarykova Univerzita, 1998. ISBN 80-210-1805-4.
Požadavky
Způsob zakončení předmětu - zápočetDocházka: povinná na cvičení. Klasifikovaný zápočet: vypracování a odevzdání protokolů z každého tématu, absolvování závěrečného testu (min 75%).
Garant
doc. RNDr. Leona Buňková, Ph.D.Ing. Pavel Pleva
Vyučující
Ing. Pavel Pleva