Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Laboratoř z mikrobiologie potravin (TUIOZP / TALMP)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu TUIOZP / TALMP - Laboratoř z mikrobiologie potravin, Fakulta technologická ve Zlíně, Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně (UTB).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

- Bezpečnost práce, přístroje v laboratoři, organizace a úvod do laboratorních cvičení.- Růst a množení bakteriálních buněk (růstová křivka E. coli nepřímou plotnovou metodou).- Základy identifikace mikroorganismů nežádoucích v potravinách.- Růst a množení mikroorganismů v potravinách I (mléko, ml. výrobky, obiloviny, koření).- Růst a množení mikroorganismů v potravinách II (maso, drůbež, masné výrobky, konzervy, ryby).- Kvalitativní a kvantitativní určení přítomnosti nežádoucích mikroorganismů v potravinách - projekt.- Zápočet.

Získané způsobilosti

Student má znalosti z laboratorních metod pro mikrobiologickou analýzu potravin. Dokáže provádět stanovení počtů mikroorganismů, kultivaci na základních a selektivních půdách, typizaci indikátorových mikroorganismů pomocí biochemických testů. Ovládá stanovení inhibičních látek v potravinách pomocí rychlých skríningových testů a je schopný hodnotit vliv faktorů prostředí na mikroorganismy v potravinách.

Literatura

nullLukášová, Jindra. Mikrobiologie potravin : praktická cvičení. Vyd. 1. Brno : Veterinární a farmaceutická univerzita, 1997. ISBN 8085114747.Votava, M., Ondrovčík, P. Vybrané kapitoly z klinické mikrobiologie. Brno: Masarykova Univerzita, 1998. ISBN 80-210-1805-4.

Požadavky

Způsob zakončení předmětu - zápočetDocházka: povinná na cvičení. Klasifikovaný zápočet: vypracování a odevzdání protokolů z každého tématu, absolvování závěrečného testu (min 75%).

Garant

doc. RNDr. Leona Buňková, Ph.D.Ing. Pavel Pleva

Vyučující

Ing. Pavel Pleva