Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Molekulární biologie (TUIOZP / TAMOB)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu TUIOZP / TAMOB - Molekulární biologie, Fakulta technologická ve Zlíně, Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně (UTB).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

- Úvod do studia molekulární biologie.- Živé organizmy a složení buňky.- Genom prokaryot a eukaryot.- Nukleová kyselina - nositel genetické informace.- Replikace DNA.- Transkripce a translace.- Regulace genové exprese.- Změna genetické informace.- Molekulárně biologické metody a jejich využití (izolace DNA, ELFO, hybridizace, PCR, restrikce, RFLP, proteiny).- Genové inženýrství a klonování genů.- Geneticky modifikované organizmy a vztah k potravinářství.

Získané způsobilosti

Student má znalosti o struktuře a funkci biomakromolekul (tj. nukleových kyselin a proteinů) a o přenosu genetické informace. Student se orientuje v problematice genového inženýrství a geneticky modifikovaných organizmů a potravin. Student aplikuje základní metody molekulární biologie.

Literatura

ROSYPAL S. Úvod do molekulární biologie. Brno, 1997. ALBERTS B. a kol. Základy buněčné biologie. Espero Publishing, Ústí nad Labem, 2004. BERGER J. Buněčná a molekulární biologie. Havlíčkův Brod : Tobiáš, 1996. ISBN 80-85808-42-0.Kubišta, Václav. Buněčné základy životních dějů. 1. vyd. Praha : Scientia, 1998. ISBN 8071831093.ALBERTS B. et al. Molecular Biology of the Cell. Garland Science, New York, 2002.

Požadavky

Způsob zakončení předmětu - zkouškaDocházka: na seminářích povinná 100% účast. Zápočet: seminární práce formou prezentaceZkouška: podmínkou udělený zápočet; znalost probrané látky. Písemný test; hodnocení testu: 100-90% bodů A, 89,9-80% bodů B, 79,9-72% bodů C, 71,9-66% bodů D, 65,9-60% bodů E, méně než 60% bodů F.

Garant

doc. RNDr. Leona Buňková, Ph.D.Mgr. Magda Doležalová, Ph.D.

Vyučující

doc. RNDr. Leona Buňková, Ph.D.Mgr. Magda Doležalová, Ph.D.