Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Základy toxikologie a bezp. práce (TUIOZP / TQZA)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu TUIOZP / TQZA - Základy toxikologie a bezp. práce, Fakulta technologická ve Zlíně, Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně (UTB).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

- Základní pojmy toxikologie (xenobiotika, expozice, dávka, účinek, doba latence, působení cizorodých látek na živý organismus, druhy účinků, toxikokinetika).- Toxikologie vybraných anorganických škodlivých látek (prvky hlavních podskupin periodického systému a jejich sloučenin).- Toxikologie vybraných anorganických škodlivých látek (prvky vedlejších podskupin periodického systému a jejich sloučenin)- Toxikologie vybraných skupin organických sloučenin.- Experimentální toxikologie (hodnocení toxicity látek, testování akutní, subakutní, subchronické a chronické toxicity, hodnocení ekotoxicity, zjišťování úrovně expozice, epidemiologické studie)- Návykové a psychotropní látky- Bezpečnostní listy, toxikologická literatura, databáze online, toxikologická informační centra- Radioaktivní látky (základní pojmy, dávka, druhy záření a radioaktivní přeměny, kinetika rozpadu, aktivita, poločas rozpadu, vstup radioaktivních látek do organizmu).- Zákon o chemických látkách a chemických přípravcích (působnost zákona, základní pojmy, klasifikace látek, označování chemických látek registrace, balení, uvádění na trh, výkon státní správy).- Nakládání s nebezpečnými chemickými látkami a přípravky.- Ochrana zdraví zaměstnanců při práci. Hygienické požadavky, limity, způsob jejich zjišťování a hodnocení (PEL, NPK-P), mikroklimatické podmínky , osvětlení, hluk, záření.- Hasící prostředky. Požární řád. Bezpečnost práce s elektrickým proudem.- Likvidace odpadů při práci s nebezpečnými látkami a přípravky. Kanalizační řád (aplikace na FT) a povolené limity pro vypouštění do kanalizace.- Předlékařská první pomoc.

Získané způsobilosti

Student se orientuje v problematice základů toxikologie a bezpečnosti práce tak, aby byl schopen použít svých znalostí při práci v laboratoři. Má základní informace o bezpečnostních listech, bezpečnosti práce a ochraně zdraví a také o vlivu lidské činnosti na životní prostředí.

Literatura

Rusek. Základy toxikologie a úvod do problematiky hygieny a bezpečnosti práce v chemické laboratoř. Pardubice, 2001. Kupec Jan. Toxikologie. Brno, 1999. ISBN 80-214-1332-8.Paleček, Jaroslav. Toxikologie a bezpečnost práce v chemii. 1. vyd. Praha : Vydavatelství VŠCHT, 1996. ISBN 8070802669.Tichý, Miloň. Toxikologie pro chemiky : toxikologie obecná, speciální, analytická a legislativa. 2. vyd. Praha : Karolinum, 2003. ISBN 802460566X.Horák, Josef. Úvod do toxikologie a ekologie pro chemiky. Vyd. 1. Praha : Vysoká škola chemicko-technologická, 2004. ISBN 807080548X.

Požadavky

Způsob zakončení předmětu - klasifikovaný zápočetKlasifikovaný zápočet: je možno udělit na základě minimálně 80% účasti na seminářích, kladného výsledku zápočtového testu. Nezbytnou součástí zápočtu je i úspěšná prezentace seminární práce.Semináře: studenti zpracovávají seminární práci na zadané téma z oblastí definovaných ve stručné anotaci předmětu (lx prezentace práce z Toxikologie, 1x průběžný test).

Garant

Ing. Marie Dvořáčková, Ph.D.

Vyučující

Ing. Marie Dvořáčková, Ph.D.Ing. Josef Houser, Ph.D.