Předmět Biochemie II (TUIOZP / TXBC2)
Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu TUIOZP / TXBC2 - Biochemie II, Fakulta technologická ve Zlíně, Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně (UTB).
Top 10 materiálů tohoto předmětu
Materiály tohoto předmětu
Materiál | Typ | Datum | Počet stažení |
---|
Další informace
Obsah
- Práce s enzymy, získání a příprava proteinů, purifikace, uchovávání, stanovení aktivity, stanovení proteinu.- Vybrané metody studia proteinů, aplikovaná enzymologie, asistovaný folding a degradace proteinů v buňce.- Úvod pro problematiky biotechnologie a proteinového inženýrství, rekombinantní organismy, metabolické inženýrství, imobilizace enzymů, databáze, proteomika, metabolomika, metagenomika.- Mechanismus vybraných enzymatických reakcí, podrobnější rozbor funkce vybraných kofaktorů.- Děje na biologických membránách, transport, kompartmentace biochemických procesů.- Přenos nervového vzruchu, signální látky, přenos informace přes membránu, biochemie zraku.- Molekulární motory, bičíky, svalový stah, cytoskelet.- Imunita, protilátky, příprava protilátek, imunochemie, využití protilátek, biosenzory.- Krev, transport látek krví, srážení.- Xenobiochemie.- Alternativní respirace, bakteriální fotosyntéza.- Volné radikály, reaktivní formy kyslíku, onkogeneze.- Fixace dusíku, alternativní fixace CO2.- Sekundární metabolity.
Získané způsobilosti
Studenti mají teoretický základ v oblasti biochemie, zejména jejích aplikačních možností.
Literatura
Šípal a kol. Biochemie. SPN Praha, 1992. ISBN 8004217362.Kodíček, Milan. Biochemické pojmy : výkladový slovník. Vyd. 1. Praha : Vysoká škola chemicko-technologická, 2004. ISBN 807080551X.Vodrážka, Zdeněk. Biochemie. 2., opr. vyd. Praha : Academia, 1996. ISBN 80-200-0600-1.Voet, Judith G. Biochemie. 1. vyd. Praha : Victoria Publishing, 1995. ISBN 8085605449.Vodrážka. Biochemie 1, 2, 3 . Academia,Praha, 1993. SCHMIDT, F. Biochemistry I. Foster City : IDG Books Worldwide, 2000. ISBN 0764523686.Schmidt, Frank J. Biochemistry II. Hoboken : Wiley, 2000. ISBN 0-7645-8562-2.MURRAY, R.K., GRANNER, D. K., MAYES, P.A., RODWELL V.W. Harperova biochemie. Jinočany, 2002. DUCHOŇ, J a kol. Lékařská chemie a biochemie. Praha : Aviceum, 1985. ŠÍCHO, V., VODRÁŽKA, Z., KRÁLOVÁ, B. Potravinářská biochemie. Praha : SNTL, 1981. Hoza, Ignác. Potravinářská biochemie II. Vyd. 1. Zlín : Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně, 2006. ISBN 80-7318-395-1.Hoza, Ignác. Potravinářská biochemie III. Vyd. 1. Zlín : Univerzita Tomáše Bati, 2006. ISBN 80-7318-396-X.Potravinářská biochemie V. Vyd. 1. Zlín : Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně, 2008. ISBN 978-80-7318-666-1.Hoza, I., Kramářová,D., Lazárková, Z. Potravinářská biochemie VI. Zlín : UTB. Leninger. Principles of biochemistry. W. H. Freeman, 2005. ISBN 9780716743392.
Požadavky
Způsob zakončení předmětu - zkouškaDocházka: aktivní účast na výuce. Zkouška: prokázání znalosti probíraných tématických okruhů.
Garant
doc. Mgr. Marek Koutný, Ph.D.
Vyučující
doc. Mgr. Marek Koutný, Ph.D.