Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Potravinářská mikrobiologie (TUIOZP / TYPB)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu TUIOZP / TYPB - Potravinářská mikrobiologie, Fakulta technologická ve Zlíně, Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně (UTB).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

- Úlohy potravinářské mikrobiologie, buňka mikroorganizmů.- Potravinářsky významné bakterie.- Potravinářsky významné kvasinky a plísně.- Vliv faktorů potravin na jejich mikrobiologickou jakost.- Mikroorganizmy způsobující zhoršení jakosti potravin.- Význam metabolizmu mikroorganizmů v technologii (fermentační procesy).- Mikrobiální kultury v potravinářském průmyslu.- Indikátorové mikroorganizmy využívané při zkoumání potravin.- Metody identifikace mikroorganizmů a (nebo) jejich produktů v potravinách.- Mikrobiologie mléka, kysaných mléčných produktů a sýrů.- Základy konzervárenství a mikrobiologie konzervárenských produktů.- Mikrobiologie masa a masných produktů, drůbeže, ryb, vajec a vaječných produktů.- Mikrobiologie ostatních potravin a surovin (lahůdky, nápoje, pekárenské produkty).- Onemocnění mikrobiálního původu způsobená potravinami.

Získané způsobilosti

Student má znalosti o mikrobiologii potravin a je schopen mikrobiologicky hodnotit potraviny a suroviny. Student dokáže poukázat na základní mikrobiologická rizika ohrožující bezpečnost potravin a dokáže navrhnout postupy minimalizace těchto rizik.

Literatura

Gorner , Valík. Aplikovaná mikrobiológia požívatín. Bratislava, 2004. Hrubý, Stanislav. Mikrobiologická problematika ve výživi. Vyd. 1. Brno : Institut pro další vzdilávání pracovníku ve zdravotnictví, 1996. ISBN 8070132329.Lukášová, Jindra. Mikrobiologie potravin : praktická cvičení. Vyd. 1. Brno : Veterinární a farmaceutická univerzita, 1997. ISBN 8085114747.Šilhánková, Ludmila. Mikrobiologie pro potravináře a biotechnology. 2. vyd., ve VP 1. vyd. Praha : Victoria Publishing, 1995. ISBN 8085605716.

Požadavky

Způsob zakončení předmětu - zkouškaDocházka: na cvičeních povinná 100% účast. Zápočet: znalost problematiky absolvovaných úloh; protokoly ze všech laboratorních cvičení. V zápočtovém testu získat minimálně 70% bodů. Zkouška: podmínkou udělený zápočet; znalost probrané látky. Písemný test a ústní zkouška; hodnocení testu: 100-90% bodů A, 89,9-80% bodů B, 79,9-72% bodů C, 71,9-66% bodů D, 65,9-60% bodů E, méně než 60% bodů F.

Garant

doc. RNDr. Leona Buňková, Ph.D.

Vyučující

doc. RNDr. Leona Buňková, Ph.D.Ing. Pavel PlevaIng. Zita BastlováMgr. Magda Doležalová, Ph.D.Ing. Pavel Pleva