Předmět Potravinářská mikrobiologie (TUIOZP / TYPB)
Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu TUIOZP / TYPB - Potravinářská mikrobiologie, Fakulta technologická ve Zlíně, Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně (UTB).
Top 10 materiálů tohoto předmětu
Materiály tohoto předmětu
Materiál | Typ | Datum | Počet stažení |
---|
Další informace
Obsah
- Úlohy potravinářské mikrobiologie, buňka mikroorganizmů.- Potravinářsky významné bakterie.- Potravinářsky významné kvasinky a plísně.- Vliv faktorů potravin na jejich mikrobiologickou jakost.- Mikroorganizmy způsobující zhoršení jakosti potravin.- Význam metabolizmu mikroorganizmů v technologii (fermentační procesy).- Mikrobiální kultury v potravinářském průmyslu.- Indikátorové mikroorganizmy využívané při zkoumání potravin.- Metody identifikace mikroorganizmů a (nebo) jejich produktů v potravinách.- Mikrobiologie mléka, kysaných mléčných produktů a sýrů.- Základy konzervárenství a mikrobiologie konzervárenských produktů.- Mikrobiologie masa a masných produktů, drůbeže, ryb, vajec a vaječných produktů.- Mikrobiologie ostatních potravin a surovin (lahůdky, nápoje, pekárenské produkty).- Onemocnění mikrobiálního původu způsobená potravinami.
Získané způsobilosti
Student má znalosti o mikrobiologii potravin a je schopen mikrobiologicky hodnotit potraviny a suroviny. Student dokáže poukázat na základní mikrobiologická rizika ohrožující bezpečnost potravin a dokáže navrhnout postupy minimalizace těchto rizik.
Literatura
Gorner , Valík. Aplikovaná mikrobiológia požívatín. Bratislava, 2004. Hrubý, Stanislav. Mikrobiologická problematika ve výživi. Vyd. 1. Brno : Institut pro další vzdilávání pracovníku ve zdravotnictví, 1996. ISBN 8070132329.Lukášová, Jindra. Mikrobiologie potravin : praktická cvičení. Vyd. 1. Brno : Veterinární a farmaceutická univerzita, 1997. ISBN 8085114747.Šilhánková, Ludmila. Mikrobiologie pro potravináře a biotechnology. 2. vyd., ve VP 1. vyd. Praha : Victoria Publishing, 1995. ISBN 8085605716.
Požadavky
Způsob zakončení předmětu - zkouškaDocházka: na cvičeních povinná 100% účast. Zápočet: znalost problematiky absolvovaných úloh; protokoly ze všech laboratorních cvičení. V zápočtovém testu získat minimálně 70% bodů. Zkouška: podmínkou udělený zápočet; znalost probrané látky. Písemný test a ústní zkouška; hodnocení testu: 100-90% bodů A, 89,9-80% bodů B, 79,9-72% bodů C, 71,9-66% bodů D, 65,9-60% bodů E, méně než 60% bodů F.
Garant
doc. RNDr. Leona Buňková, Ph.D.
Vyučující
doc. RNDr. Leona Buňková, Ph.D.Ing. Pavel PlevaIng. Zita BastlováMgr. Magda Doležalová, Ph.D.Ing. Pavel Pleva