Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Makromolekulární chemie I (TUIP / T4MK)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu TUIP / T4MK - Makromolekulární chemie I, Fakulta technologická ve Zlíně, Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně (UTB).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

- Makromolekuly, molární hmotnost a její distribuce, vliv molárních hmotností na fyzikální vlastnosti polymeru.- Chemické vazby, mezimolekulární síly a kohezní energie a tvar molekul.- Molekulární struktura polymerů, konfigurace řetězce polymerů a stérická izomerie.- Konformace amorfních polymerů a v krystalickém stavu.- Nadmolekulární struktura - morfologie polymerů.- Roztoky polymerů.- Syntéza makromolekulárních látek - polykondenzace a polyadice.- Řetězové polymerační reakce - radikálová polymerace, kinetika radikálové polymerace.- Kopolymerace, změna složení kopolymerů s konverzí.- Iontové polymerace - kationtová polymerace, aniontová polymerace a komplexně koordinační polymerace.- Enzymatické syntézy biopolymerů.- Syntézy roubovaných a sledových kopolymerů.- Reakce polymerních řetězců.- Destrukční reakce polymerů.

Získané způsobilosti

Student chápe reakce vedoucí k výrobě polymerů, reakce monomerů a katalyzátorů. Dokáže vyhodnotit vliv na výslednou strukturu makromolekulárních látek.

Literatura

Rybnikář, F. Makromolekulární chemie I. Brno : VUT, 1988. Zámorský, Z. Nauka o polymerech. Brno : VUT, 1982.

Požadavky

Způsob zakončení předmětu - zkouška.Laboratorní cvičení: odcvičení pěti úloh a odevzdání naměřených výsledků (resp. produktů) z úloh ve formě protokolů.Seminář: absolvování minimálně deseti seminářů.Zápočet: udělen na základě laboratorních cvičení a semináře.Zkouška: prokázání znalosti probíraných tématických okruhů, ústní zkouška.

Garant

doc. Ing. Roman Čermák, Ph.D.Ing. Martina Polášková, Ph.D.

Vyučující

doc. Ing. Karel Stoklasa, CSc.Ing. Lubomír Beníček, Ph.D.RNDr. Dmitrij Bondarev, PhD.doc. Ing. Roman Čermák, Ph.D.Ing. Martina Polášková, Ph.D.