Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Únava a stárnutí polymerů (TUIP / T8USP)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu TUIP / T8USP - Únava a stárnutí polymerů, Fakulta technologická ve Zlíně, Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně (UTB).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

- Druhy degradačních reakcí. Iniciace degradačních reakcí.- Nejčastější příčiny degradace. Důsledky degradačních reakcí.- Mechanismus degradačních reakcí. Oxidační řetězové reakce.- Změny polymerů vyvolané stárnutím. Metody hodnocení a modelování.- Mechanismy termodegradace a možnosti hodnocení tepelné stability.- Polymery odolné proti termodegradaci. Modifikace polymerů peroxidy. Pyrolýza.- Tepelné stabilizátory pro polyolefiny a stabilizace PVC.- Mechanodegradace v pevné fázi, v tavenině a v roztoku. Použití mechanodegradace.- Chromofory a absorpce fotonu. Kvantový výtěžek a fotodegradace.- Stabilizace proti UV-záření. Zkoušení světelné stability. Povětrnostní stárnutí.- Polymery s řízenou životností. Fotopolymerace a světlem iniciované síťování.- Degradace ionozačním zářením. Mechanismus, stabilita a možnosti využití.- Biodegradace. Enzymy a syntetické polymery. Biostabilizátory. Testování.- Chemodegradace. Solvolýza. Degradace v přítomnosti plynů a kapalin.

Získané způsobilosti

Studenti rozumí vlivu prostředí na životnost a stabilitu polymerů.

Literatura

Schnabel, Wolfram. Polymer degradation : principles and practical applications. Munich : Hanser, 1981. ISBN 3446132643.Studijní materiály na P:\COMMON\BOARD\Kalendova. Wypych, G. Handbook of Material Weathering. Chemtech, 2013. ISBN 978-1-895198-62-1.Hamid, S.H. Handbook of Polymer Degradation. CRC Press, 2000. ISBN 9780824703240.Hagen, V. Únava a stárnutí materiálu. Brno : VUT, 1981.

Požadavky

Způsob zakončení předmětu - klasifikovaný zápočet.Úspěšné absolvování laboratorních cvičení a prokázání znalosti probíraných tématických okruhů (ústní zkouška).

Garant

Ing. Alena Kalendová, Ph.D.

Vyučující

Ing. Alena Kalendová, Ph.D.Ing. Alena Kalendová, Ph.D.