Předmět Procesy potravin.a biochemických výrob (TUIP / T9PPV)
Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu TUIP / T9PPV - Procesy potravin.a biochemických výrob, Fakulta technologická ve Zlíně, Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně (UTB).
Top 10 materiálů tohoto předmětu
Materiály tohoto předmětu
Materiál | Typ | Datum | Počet stažení |
---|
Další informace
Obsah
- Tepelné vlastnosti, přibližný výpočet tepelných vlastností, měrná tepelná kapacita, tepelná vodivost.- Příprava surovin, čištění, třídění, odslupkování, loupání, manipulace se surovinami. Míchání, míchání pevných látek, míchání kapalin.- Separace podle měrných hmotností, usazování a odstřeďování, zařízení, aplikace. Filtrace, teorie, hmotnostní bilance filtrace, filtry a filtrační zařízení používané v potravinářských technologiích.- Membránová separace, princip separace, membrány, charakteristika toků, zanášení membrán a jejich regenerace.- Fermentační technologie, teorie, zařízení pro fermentační procesy. Enzymové technologie, teoretické základy průmyslové výroby enzymů, způsoby aplikace enzymů v potravinářských procesech, reaktory s imobilizovanými enzymy a membránové reaktory, přehled významných aplikací enzymů v potravinářském průmyslu.- Ozařování, světelné pulzy, ultrazvuk, zpracování potravin světelnými pulzy, konzervace potravin ultrazvukem.- Blanšírování, princip a účel, zařízení pro blanšírování.- Pasterace a tepelná sterilace, konzervace potravin záhřevem, vliv záhřevu na mikroorganismy, kvantitativní popis termoinaktivace, výpočty ohřevu a chlazení, sterilizační zařízení přehled.- Odpařování, zapojení odparek, příklady konstrukce odparek, vliv odpařování na vlastnosti zahušťované potraviny, příklady aplikací odpařování.- Destilace. Sušení, sušení vzduchem, mechanismus sušení, fáze sušení, sušení hygroskopických potravin, sušení v kontaktních sušárnách. Mikrovlnný, dielektrický, infračervený a ohmický ohřev.- Chlazení a uchovávání v chladu, vliv nízké teploty na mikroorganismy, konzervace potravin uchováním v chladu, zařízení, chladírenské skladování, vliv chlazení na potraviny.- Balení, propustnost obalových materiálů, migrace složek obalového materiálu do baleného produktu.- Plnění, uzavírání, garance neporušenosti. Skladování v řízené atmosféře.- Bilance entalpie.
Získané způsobilosti
Student má znalosti týkající se sdílení tepla, hmoty a energie, je schopen provádět jednoduché bilanční výpočty. Orientuje se v potřebné literatuře a dokáže najít požadovaná termodynamická data a realizovat tak úspěšně nutné výpočty sloužících k návrhu rozměrů technologických zařízení či kontrolním výpočtům za účelem optimalizace a minimalizace provozních nákladů technologických procesů.
Literatura
Kadlec P, Melzoch K, Voldřich M. Procesy a zařízení v potravinářství a biotechnologiích. Ostrava, 2013. ISBN 978-80-7418-163-4.Hasal P, Schreiber I, Šnita D. Chemické inženýrství I. Praha, 2007. ISBN 978-80-7080-002-7.Lenka Schreiberová. Chemické inženýrství I. Praha, 2011. ISBN 978-80-7080-778-1.Oldřich Holeček. Chemicko-inženýrské tabulky. Praha, 2007. ISBN 978-80-7080-444-5.Kadlec Pavel. Procesy potravinářských a biochemických výrob. Praha, 2003. ISBN 80-7080-527-7.
Požadavky
Způsob zakončení předmětu - zkouška.Docházka: 80% účast na cvičení.Zápočet: úspěšné absolvování zápočtové písemky, absolvování laboratorních úloh.Zkouška: prokázání znalosti probíraných tématických okruhů, ústní zkouška.
Garant
prof. Ing. Petr Svoboda, Ph.D.
Vyučující
prof. Ing. Petr Svoboda, Ph.D.doc. Ing. Antonín Blaha, CSc.Ing. Simona Mrkvičková, Ph.D.