Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Procesy potravin.a biochemických výrob (TUIP / TBPPV)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu TUIP / TBPPV - Procesy potravin.a biochemických výrob, Fakulta technologická ve Zlíně, Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně (UTB).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

- Tepelné vlastnosti, přibližný výpočet tepelných vlastností, měrná tepelná kapacita, tepelná vodivost.- Příprava surovin, čištění, třídění, odslupkování, loupání, manipulace se surovinami. Míchání, míchání pevných látek, míchání kapalin.- Separace podle měrných hmotností, usazování a odstřeďování, zařízení, aplikace. Filtrace, teorie, hmotnostní bilance filtrace, filtry a filtrační zařízení používané v potravinářských technologiích.- Membránová separace, princip separace, membrány, charakteristika toků, zanášení membrán a jejich regenerace.- Fermentační technologie, teorie, zařízení pro fermentační procesy. Enzymové technologie, teoretické základy průmyslové výroby enzymů, způsoby aplikace enzymů v potravinářských procesech, reaktory s imobilizovanými enzymy a membránové reaktory, přehled významných aplikací enzymů v potravinářském průmyslu.- Ozařování, světelné pulzy, ultrazvuk, zpracování potravin světelnými pulzy, konzervace potravin ultrazvukem.- Blanšírování, princip a účel, zařízení pro blanšírování.- Pasterace a tepelná sterilace, konzervace potravin záhřevem, vliv záhřevu na mikroorganismy, kvantitativní popis termoinaktivace, výpočty ohřevu a chlazení, sterilizační zařízení přehled.- Odpařování, zapojení odparek, příklady konstrukce odparek, vliv odpařování na vlastnosti zahušťované potraviny, příklady aplikací odpařování.- Destilace. Sušení, sušení vzduchem, mechanismus sušení, fáze sušení, sušení hygroskopických potravin, sušení v kontaktních sušárnách. Mikrovlnný, dielektrický, infračervený a ohmický ohřev.- Chlazení a uchovávání v chladu, vliv nízké teploty na mikroorganismy, konzervace potravin uchováním v chladu, zařízení, chladírenské skladování, vliv chlazení na potraviny.- Balení, propustnost obalových materiálů, migrace složek obalového materiálu do baleného produktu.- Plnění, uzavírání, garance neporušenosti. Skladování v řízené atmosféře.- Bilance entalpie.

Získané způsobilosti

Student má znalosti týkající se sdílení tepla, hmoty a energie, je schopen provádět jednoduché bilanční výpočty. Orientuje se v potřebné literatuře a dokáže najít požadovaná termodynamická data a realizovat tak úspěšně nutné výpočty sloužící k návrhu rozměrů technologických zařízení či kontrolním výpočtům za účelem optimalizace a minimalizace provozních nákladů technologických procesů.

Literatura

Kadlec P, Melzoch K, Voldřich M. Procesy a zařízení v potravinářství a biotechnologiích. Ostrava, 2013. ISBN 978-80-7418-163-4.Lenka Schreiberová. Chemické inženýrství I. Praha, 2011. ISBN 978-80-7080-778-1.Hasal P, Schreiber I, Šnita D. Chemické inženýrství I. Praha, 2007. ISBN 978-80-7080-002-7.Oldřich Holeček. Chemicko-inženýrské tabulky. Praha, 2007. ISBN 978-80-7080-444-5.Kadlec Pavel. Procesy potravinářských a biochemických výrob. Praha, 2003. ISBN 80-7080-527-7.

Požadavky

Způsob zakončení předmětu - zkouška.Docházka: 80% účast na cvičení.Zápočet: úspěšné absolvování zápočtové písemky, absolvování laboratorních úloh.Zkouška: prokázání znalosti probíraných tématických okruhů, ústní zkouška.

Garant

prof. Ing. Petr Svoboda, Ph.D.

Vyučující

prof. Ing. Petr Svoboda, Ph.D.prof. Ing. Petr Svoboda, Ph.D.