Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Laboratorní technika (TUIP / TQLAT)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu TUIP / TQLAT - Laboratorní technika, Fakulta technologická ve Zlíně, Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně (UTB).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

- Seminář: Úvod; materiály, pomůcky, přístroje; proces, operace; navážka, výtěžek; laboratorní deník, protokol; tabulky.- Laboratorní cvičení: Bezpečnost, první pomoc; materiály, pomůcky, přístroje; práce se sklem, sestavování aparatur, laboratorní příručka.- Seminář: Příroda a technologie; "O přírodě, Deset knih o architektuře".- Laboratorní cvičení: Vážení; keramika; zahřívání, lázně, plamen, pece; žíhání, příprava pigmentů, pálení vápna.- Seminář: Aristoteles měl strach z prázdna. Galileo a pumpy ve vévodských zahradách, Cyrano raději předpokládal kohezi, než by se bál, Pascal; existence vakua; tlak.- Laboratorní cvičení: Práce s plyny, ochranná atmosféra, zdroje plynů; operace za sníženého a zvýšeného tlaku.- Seminář: Roztoky, disperze; flogiston a jiná fluida, Stahl, Lavoisier; teplo, ohřev a chlazení; fázová změna.- Laboratorní cvičení: Práce s kapalinami, běžná rozpouštědla, měření objemu, dávkování, příprava roztoků; čistění, var, odpařování, destilace; stanovení indexu lomu.- Seminář: Archimédes v lázni, hustota; rýžování, usazování, využití gravitace.- Laboratorní cvičení: Stanovení hustoty, hustoměry, flotace, pyknometr; usazování a dekantace; zpracování přírodní suroviny; plasty, polymery.- Seminář: Celek a část; teorie systémů.- Laboratorní cvičení: Rozdružování, mletí, přesívání; oddělování složek směsí, filtrace, srážení, krystalizace, teplota tání, sublimace.- Seminář: Věda; fundamentální experimenty v chemii.- Laboratorní cvičení: "Zvládneme to také?" opakování vybraného zásadního experimentu; zápočet.

Získané způsobilosti

Student získá základní dovednosti pro práci v laboratoři a orientaci v základních konceptech pro studium chemie a technologie materiálů.

Literatura

Titus Lucretius Carus: O přírodě, Plinius Starší: Kapitoly o přírodě, Vitruvius: Deset knih o architektuře - vše Antická knihovna. H.S. Cyrano de Bergerac: Cesta na měsíc ? Cesta do sluneční říše. -. dle doporučení vyučujícího. Růžička, A. a kol. Laboratorní technika a cvičení z anorganické chemie. Brno: PřF MU, 1995. Sýkorová, D., Mastný, L. Návody pro laboratoře z anorganické chemie. Praha: VŠCHT, 2009.

Požadavky

Způsob zakončení předmětu - klasifikovaný zápočet.Povinná docházka na seminář a laboratorní cvičení. Vypracování protokolů z jednotlivých úloh. Za každý protokol je maximálně 10 bodů, minimum je pět bodů, jinak musí student protokol přepracovat. Klasifikovaný zápočet má dvě části: 1. Klasifikace protokolů z laboratorního cvičení. Celkem je 6 úloh, tedy lze získat maximálně 60 bodů. Minimum je 30 bodů. 2. Test získaných dovedností a znalostí na posledním laboratorním cvičení. Maximum 40 bodů, minimum 20 bodů. Hodnocení: podle získaných bodů 50-59 - E; 60-69 - D; 70-79 - C; 80-89 - B; 90-100 - A

Garant

doc. Ing. et Ing. Ivo Kuřitka, Ph.D. et Ph.D.Ing. Martina Polášková, Ph.D.

Vyučující

Ing. Ondřej Krejčí, PhD.Ing. Martina Polášková, Ph.D.