Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Přírodní polymery (TUIP / TYPP)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu TUIP / TYPP - Přírodní polymery, Fakulta technologická ve Zlíně, Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně (UTB).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

- Úloha a vymezení předmětu. Vznik, výskyt a úloha biopolymerů v přírodě.- Aminokyseliny jako základ bílkovin, jejich základní skelet a charakteristika vybraných kódovaných MK.- Vlastnosti aminokyselin, chování ve vodě, enantiomery D a L, chiralita a optická aktivita.- Peptidová vazba AMK, vznik bílkovin, peptidy, oligopeptidy, polypeptidy.- Vlastnosti peptidické vazby, její prostorové uspořádání, cis a trans konfigurace. C- a N- konec bílkoviny.- Struktura bílkovin, primární, sekundární, terciární a kvartérní. Šroubovice, skládaný list. Možné vazby zpevňující strukturu bílkovin.- Rozdělení bílkovin podle chemického hlediska a podle tvaru makromolekul. Proces denaturace bílkovin.- Strukturní bílkoviny, kolagen, keratin, elastin, jejich charakteristika a vlastnosti.- Základní charakteristika bílkovin masa, krve, vajec, mléka, obilnin, jejich funkce a praktický význam.- Životně důležité přírodní látky, enzymy a nukleové kyseliny, jejich funkce v přírodě a význam v průmyslových výrobách.- Biopolymery založené na sacharidech a polysacharidech. Syntéza sacharidů v přírodě, jejich rozdělení, vlastnosti a reakce.- Oligosacharidy a polysacharidy, jejich vznik a vlastnosti. Amino-cukry a rostlinné glykosidy.- Významné polysacharidy, jejich výskyt v přírodě, celulosa, škrob, hemicelulosy, pektiny, lignin, rostlinné slizy a gumy. Jejich význam pro praxi.- Polyfenolické sloučeniny, přírodní a syntetické třísloviny, jejich vznik, funkce v přírodě, rozdělení a praktický význam.

Získané způsobilosti

Student má znalosti o výskytu a funkcích biopolymerů v přírodě, o stavebních jednotkách bílkovin, sacharidů, struktuře a rozdělení bílkovin, syntéze sacharidů v přírodě. Má přehled o významných polysacharidech v přírodě.

Literatura

Voet, Judith G. Biochemie. 1. vyd. Praha : Victoria Publishing, 1995. ISBN 8085605449.Vodrážka, Zdeněk. Biochemie. 2., opr. vyd. Praha : Academia, 1996. ISBN 80-200-0600-1.Kolektiv autorů. Chemie organických sloučenin (2). Praha, 1991. Velíšek, Jan. Chemie potravin 2. Vyd. 1. Tábor : OSSIS, 1999. ISBN 8090239145.Blažej, A. et al. Technologie kůže a kožešin. Praha, 1984.

Požadavky

Způsob zakončení předmětu - zkouška.Požadavky k zápočtu: splnění předepsaného počtu docházek do laboratorních cvičení a odevzdání bezchybných laboratorních protokolů.Požadavky ke zkoušce: znalost rozsahu učiva předneseného na přednáškách, případně zadaného k samostudiu. Znalosti a dovednosti získané v laboratorních cvičeních. Ústní a písemná zkouška.

Garant

doc. Ing. Pavel Mokrejš, Ph.D.

Vyučující

doc. Ing. Pavel Mokrejš, Ph.D.Ing. Ondřej Krejčí, PhD.