Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Polymerní kompozity přír.a syntetické (TUIP / TZPKP)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu TUIP / TZPKP - Polymerní kompozity přír.a syntetické, Fakulta technologická ve Zlíně, Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně (UTB).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

- Základní principy složených materiálů, dělení kompozitů.- Plniva rozdělení, charakterizace, přírodní (minerální vlákna) a syntetické (skelná, uhlíková vlákna, saze, vodivé polymery, uhlíkové nanotuby), feromagnetická, bórová, keramická, Si3N4, SiC, Al2O3, whiskery.- Polymerní (termoplasty, reaktoplasty), kovová a keramická matrice.- Interakce polymer a plnivo, mezifázové rozhraní, povrchové úpravy plniv a vláken.- Mikromechanika jednosměrně orientovaných kompozitů, podélná a příčná (tuhost, pevnost) v tahu, v tlaku, ve smyku a v ohybu.- Mikromechanika efektivní koeficienty teplotní roztažnosti, transportní vlastnosti (tepelná a elektrická vodivost kompozitů) v podélném a příčném směru.- Kompozitní prvek izotropní, ortotropní, anizotropní, napjatost v bodě tělesa a složky tenzoru napjatosti, matice tuhosti a poddajnosti, sendvičové prvky.- Makromechanika laminy, vrstvení a způsob kótování laminátů, elastické vlastnosti, transformační matice, konstitutivní rovnice.- Krátkovláknové kompozity, teorie přenosu napětí, kritická délka vlákna, modul pružnosti a pevnosti, technologie výroby.- Teorie perkolace, mechanismy elektrické vodivosti v kompozitech, faktory ovlivňující elektrickou a tepelnou vodivost (štíhlostní poměr), antistatické vlastnosti.- Dielektrické vlastnosti, měření a stanovení dielektrických parametrů (diel. konstanta, ztrátový úhel), typy polarizace, dielektrická spektroskopie.- Elektromagnetická kompatibilita a účinnost stínění kompozitů.- Způsoby výroby vláknových kompozitů: ruční kladení, metoda vakuového a tlakového vaku, vytvrzování v autoklávu, navíjení, metoda nanášení do formy sprayem, metoda lisování se vstřikem matrice (RTM), lisování ve formě, tažení kompozitních profilů (pultruze), kontinuální laminace, odstředivé lití, přetlačování.- Exkurze, praktické ukázky výroby kompozitních profilů u firem (5M, Technofiber, Prefa).

Získané způsobilosti

Student má znalosti o mechanických, elektrických, magnetických, tepelných vlastnostech a technologiích výroby polymerních kompozitních materiálů.

Literatura

Bareš, R. A. Kompozitní materiály. Autar K.Kaw. Mechanics of composites materials. Ehrenstein, Gottfried W.:. Polymerní kompozitní materiály. Aneli, J.N. Khananasvili and Zaikov, G.E. Structuring and conductivity of polymer composites. Agarwal, B. D., Lawrence, J. B. Vláknové kompozity.

Požadavky

Zvládnutí předepsané látky na základě přednášek, seminářů a literatury.Ústní zkouška z odborných předmětů (dvacetiminutový pohovor na jedno z odborných témat): úspěšné prokázání znalostí a dovedností, student prokáže patřičné porozumění tématu.

Garant

doc. Ing. Jarmila Vilčáková, Ph.D.