Předmět Produkce potravinářských surovin (TUTP / T1PPS)
Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu TUTP / T1PPS - Produkce potravinářských surovin, Fakulta technologická ve Zlíně, Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně (UTB).
Top 10 materiálů tohoto předmětu
Materiály tohoto předmětu
Materiál | Typ | Datum | Počet stažení |
---|
Další informace
Obsah
- Úvod do problematiky produkce potravinářských surovin, základní terminologie- Biotické a abiotické faktory ovlivňující zemědělskou produkci- Produkce obilovin, anatomická a chemická stavba obilky. Produkce luštěnin, anatomická a chemická charakteristika semen.- Produkce okopanin, anatomická a chemická charakteristika řepné bulvy a bramborové hlízy.- Produkce kakaových bobů. Anatomická a chemická charakteristika surovin.- Produkce surovin pro získávání rostlinných olejů a tuků využívaných při výrobě kosmetických prostředků. Anatomická a chemická charakteristika surovin.- Ovoce a zelenina - nároky na produkci, anatomická a chemická charakteristika průmyslově zpracovávaného ovoce a zeleniny.- Pěstování a charakteristika révy vinné, produkce a vlastnosti chmele, produkce aromatických rostlin a koření.- Produkce vepřového masa, anatomická stavba svaloviny, chemické složení- Produkce hovězího a skopového masa, anatomická stavba svaloviny, chemické složení- Produkce drůbežího, králičího masa a zvěřiny, anatomická stavba svaloviny, chemické složení- Produkce a charakteristika mléka- Produkce a charakteristika vajec- Produkce a charakteristika ryb a jiných vodních a suchozemských živočichů
Získané způsobilosti
Student má znalosti o surovinách používaných pro výrobu potravin, jejich složení a vlastnostech.
Literatura
Prugar J. Kvalita rostlinných produktů na prahu 3. tisíciletí. Praha, 2008. ISBN 978-80-86576-28-2.KOPEC, K., BALÍK, J. Kvalitologie zahradnických produktů. Brno. STEINHAUSER, L. a kol. Produkce masa. Tišnov. ISBN 80-900260-7-9.
Požadavky
Způsob zakončení předmětu - zápočetStudenti prezenčního studia aktivně vystoupí na seminářích s prezentací (do 10 min) z oblastí definovaných ve stručné anotaci předmětu. V průběhu seminářů budou studenti psát krátké testy (celkový počet n (10-12). Pro splnění požadavků musí student úspěsně tedy alespoň na 65 % napsat n-1 testů. 80% účast na seminářích, povinné prezentace vybraných témat.
Garant
MVDr. Michaela Černíková, Ph.D.
Vyučující
MVDr. Michaela Černíková, Ph.D.