Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Základy zbožíznalství potravin (TUTP / T1ZN)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu TUTP / T1ZN - Základy zbožíznalství potravin, Fakulta technologická ve Zlíně, Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně (UTB).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Legislativa výroby potravin a potravinových surovin, uvádění výživové a energetické hodnoty, přídatné látkyMlýnské obilné výrobky, těstoviny, pekařské a cukrářské výrobkyŠkrob, luštěniny a olejnatá semenaPřírodní sladidla, med, sladidla, cukrovinky, kakao, čokoládaMražené krémy, jedlé tuky a oleje, bramboryOvoce a zelenina, suché skořápkové plody a houbyČaj, káva a kávovinyPotraviny pro zvláštní výživu, biopotraviny, geneticky modifikované potraviny, fair trade produktyMléko a mléčné výrobkyVepřové a hovězí maso a masné výrobky z nichDrůbeží maso a drůbeží masné výrobkyZvěřina, ryby, rybí výrobky, minoritní druhy masVejce a výrobky z vajecAlkoholické a nealkoholické nápoje

Získané způsobilosti

Student má základní znalosti z oblasti zbožíznalství potravin. Má přehled o vlastnostních a jakostních charakteristikách širokého spektra potravin.

Literatura

komoditní vyhlášky k jednotlivým potravinám. Dostálová J., Kadlec P. a kol. Technologie potravin Potravinářské zbožíznalství. Ostrava, 2014. ISBN 978-80-7418-208-2.Hrabě, J., Gál, R., Buňka, F., Rop, O., Růžičková, J. Základy zbožíznalství potravin. Zlín, 2011. ISBN 978-80-7454.KRAJČOVÁ, J. Zbožíznalství. Praha, 2005. ISBN 80-86578-51-8.Rop, Otakar. Nealkoholické a alkoholické nápoje. 1. vyd. Zlín : Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně, 2009. ISBN 978-80-7318-748-4.ANDERLE,P., SCHWARZ,H., BORŮVKOVÁ, V., ŠTĚPÁNKOVÁ, V. Zbožíznalství. Praha, 2005. ISBN 80-901-871-4-5.Simeonovová, Jana. Zpracování a zbožíznalství živočišných produktů. Vyd. 1. V Brně : Mendelova zemědělská a lesnická univerzita, 2003. ISBN 80-7157-708-1.

Požadavky

Způsob zakončení předmětu - zkouškaZápočet: podmínkou je 80% účast na seminářích i laboratorních cvičeních a splnění požadavků na zápočtové testy. Zkouška: prokázání znalostí probíraných tématických okruhů, písemná zkouška.

Garant

Ing. Zuzana Bubelová, Ph.D.Ing. Robert Gál, Ph.D.

Vyučující

Ing. Zuzana Bubelová, Ph.D.Ing. Michaela Brychtová