Předmět Základy zbožíznalství potravin (TUTP / T1ZN)
Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu TUTP / T1ZN - Základy zbožíznalství potravin, Fakulta technologická ve Zlíně, Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně (UTB).
Top 10 materiálů tohoto předmětu
Materiály tohoto předmětu
Materiál | Typ | Datum | Počet stažení |
---|
Další informace
Obsah
Legislativa výroby potravin a potravinových surovin, uvádění výživové a energetické hodnoty, přídatné látkyMlýnské obilné výrobky, těstoviny, pekařské a cukrářské výrobkyŠkrob, luštěniny a olejnatá semenaPřírodní sladidla, med, sladidla, cukrovinky, kakao, čokoládaMražené krémy, jedlé tuky a oleje, bramboryOvoce a zelenina, suché skořápkové plody a houbyČaj, káva a kávovinyPotraviny pro zvláštní výživu, biopotraviny, geneticky modifikované potraviny, fair trade produktyMléko a mléčné výrobkyVepřové a hovězí maso a masné výrobky z nichDrůbeží maso a drůbeží masné výrobkyZvěřina, ryby, rybí výrobky, minoritní druhy masVejce a výrobky z vajecAlkoholické a nealkoholické nápoje
Získané způsobilosti
Student má základní znalosti z oblasti zbožíznalství potravin. Má přehled o vlastnostních a jakostních charakteristikách širokého spektra potravin.
Literatura
komoditní vyhlášky k jednotlivým potravinám. Dostálová J., Kadlec P. a kol. Technologie potravin Potravinářské zbožíznalství. Ostrava, 2014. ISBN 978-80-7418-208-2.Hrabě, J., Gál, R., Buňka, F., Rop, O., Růžičková, J. Základy zbožíznalství potravin. Zlín, 2011. ISBN 978-80-7454.KRAJČOVÁ, J. Zbožíznalství. Praha, 2005. ISBN 80-86578-51-8.Rop, Otakar. Nealkoholické a alkoholické nápoje. 1. vyd. Zlín : Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně, 2009. ISBN 978-80-7318-748-4.ANDERLE,P., SCHWARZ,H., BORŮVKOVÁ, V., ŠTĚPÁNKOVÁ, V. Zbožíznalství. Praha, 2005. ISBN 80-901-871-4-5.Simeonovová, Jana. Zpracování a zbožíznalství živočišných produktů. Vyd. 1. V Brně : Mendelova zemědělská a lesnická univerzita, 2003. ISBN 80-7157-708-1.
Požadavky
Způsob zakončení předmětu - zkouškaZápočet: podmínkou je 80% účast na seminářích i laboratorních cvičeních a splnění požadavků na zápočtové testy. Zkouška: prokázání znalostí probíraných tématických okruhů, písemná zkouška.
Garant
Ing. Zuzana Bubelová, Ph.D.Ing. Robert Gál, Ph.D.
Vyučující
Ing. Zuzana Bubelová, Ph.D.Ing. Michaela Brychtová