Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Úvod do epidemiologie (TUTP / T4VEP)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu TUTP / T4VEP - Úvod do epidemiologie, Fakulta technologická ve Zlíně, Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně (UTB).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1.Infekce a infekční onemocnění, výskyt infekčního onemocnění2.Proces šíření nákazy zdroj nákazy, přenos nákazy - mechanismus přenosu mikrobů, cesta přenosu nákazy, vnímavý jedinec3.Protiepidemická opatření preventivní a represivní protiepidemická opatření4.Eliminace zdroje nákazy diagnostika, izolace a léčba nemocných, hlášení infekční nemoci, aktivní vyhledávání nemocných a podezřelých z nemoci v ohnisku nákazy, karanténa a zdravotní dohled u osob podezřelých z nákazy, profylaktické podání protilátek5.Přerušení cesty přenosu dekontaminace, dezinfekce (fyzikální, chemická, dvoustupňová, požadavky na dezinfekční prostředky, vyšší stupeň dezinfekce), dezinsekce a deratizace6.Sterilizace předsterilizační příprava, fyzikální a chemická sterilizace, kontrola sterilizace, obaly transport, exspirace a skladování, centrální sterilizace7.Alergie patogeneze alergií (vznik alegrie, vstup alergenu do organizmu), imunologický podklad alergie (patofyziologie), alergická reakce organizmu (časná, pozdní)8.Alergie projevy alergické reakce dle orgánových soustav se zaměřením na trávicí soustavu, možná terapie9.Zvyšování odolnosti populace (očkování, séroprofylaxe a séroterapie), epidemiologické metody, bojové biologické prostředky10.Speciální epidemiologie - vzdušné nákazy, alimentární nákazy, nákazy přenášené členovci, zoonózy, nozokomiální infekce

Literatura

Milan Tuček a kolektiv. Hygiena a epidemiologie. UK Praha, 2013. ISBN 978-80-246-2025-1.Dana Göpferová, Daniela Janovská, Karel Dohnal, Věra Melicherčíková. Mikrobiologie, imunologie, epidemiologie, hygiena. Příbram, 2002. ISBN 80-7254-223-0.

Požadavky

docházka v seminářích z 80%, průběžná příprava studentů, zápočtový test s úspěšností 65 %

Garant

MVDr. Michaela Černíková, Ph.D.

Vyučující

MVDr. Michaela Černíková, Ph.D.