Předmět Potravinářská technologie a biotech. (TUTP / T6PTB)
Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu TUTP / T6PTB - Potravinářská technologie a biotech., Fakulta technologická ve Zlíně, Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně (UTB).
Top 10 materiálů tohoto předmětu
Materiály tohoto předmětu
Materiál | Typ | Datum | Počet stažení |
---|
Další informace
Obsah
- Úvod do potravinářských technologií- Základy procesů při výrobě potravin- Cereální suroviny a mlynářství, pekárenské technologie, výroba těstovin a trvanlivého pečiva- Technologie cukru, technologie čokoládových a nečokoládových cukrovinek, technologie škrobu a výrobků ze škrobu- Principy konzervárenských technologií, balení potravin- Zpracování ovoce, zeleniny a brambor- Sladařství a pivovarství- Lihovarství, výroba lihovin a droždí- Výroba vína, výroba nealkoholických nápojů- Technologie masa a masných výrobků- Technologie drůbeže a drůbežích výrobků, technologie zpracování ryb a rybích výrobků- Technologie zpracování vajec a výrobků z vajec- Technologie zpracování konzumního mléka, smetany, másla a fermentovaných mléčných výrobků- Technologie výroby sýrů a ostatních mléčných výrobků
Získané způsobilosti
Student má znalosti o způsobech výroby jednotlivých skupin potravin. Student se orientuje v základních jakostních vadách potravin. Student dokáže poukázat na základní biologická, chemická a fyzikální rizika ohrožující bezpečnost potravin a dokáže navrhnout postupy minimalizace těchto rizik.
Literatura
KADLEC, P. (Ed.). Technologie potravin I. Praha, 2008. ISBN 80-7080-509-9.Kadlec, Pavel. Technologie potravin II. Vyd. 1. Praha : Vysoká škola chemicko-technologická, 2002. ISBN 80-7080-510-2.
Požadavky
Způsob zakončení předmětu - zkouškaDocházka: povinná na první přednášce. Na seminářích a cvičeních je povinná 80% účast. Testy: v průběhu semestru bude realizováno n testů. Student musí v (n-1) testech získat nejméně 60% možných bodů. Zápočet: splněná docházka a podmínka v testech. Zkouška: znalost probraných témat (viz obsah).
Garant
doc. Ing. František Buňka, Ph.D.
Vyučující
MVDr. Michaela Černíková, Ph.D.Ing. Eva Lorencová, Ph.D.MVDr. Zdeněk Polášek