Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Senzorické hodnocení potravin (TUTP / T7SHP)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu TUTP / T7SHP - Senzorické hodnocení potravin, Fakulta technologická ve Zlíně, Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně (UTB).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

- Základní pojmy, uspořádání senzorické laboratoře, zásady senzorického hodnocení- Metody senzorické analýzy (rozdílové metody, pořadový test, metody používající stupnice)- Hodnocení srovnáním se standardem, metoda odhadu magnitudy, metody profilového hodnocení, profil textury- Posuzovatelé a jejich výcvik- Zásady statistického vyhodnocování výsledků senzorické analýzy potravin I (opakování základních pojmů statistiky, vyhodnocování rozlišovacích metod)- Zásady statistického vyhodnocování výsledků senzorické analýzy potravin II (vyhodnocování pořadových metod a metod hodnocení s použitím stupnic)- Zásady statistického vyhodnocování výsledků senzorické analýzy potravin III (vyhodnocování hodnocení s použitím stupnic)- Anatomie lidských smyslů využívaných v senzorické analýze I- Anatomie lidských smyslů využívaných v senzorické analýze II- Instrumentální hodnocení barvy I- Instrumentální hodnocení barvy II- Instrumentální hodnocení texturních vlastností I- Instrumentální hodnocení texturních vlastností II- Techniky elektronického nosu a jazyku

Získané způsobilosti

Student má znalosti o způsobech provádění senzorické analýzy potravin a o zásadách, které je nutné při hodnocení dodržet. Student je schopen senzoricky hodnotit potraviny a ostatní výrobky, a to základními i pokročilými metodami. Student má znalost o možnostech instrumentální analýzy potravin. Student umí statisticky vyhodnocovat data ze senzorické analýzy.

Literatura

Buňka, František. Senzorická analýza potravin I. Vyd. 1. Zlín : Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně, 2008. ISBN 978-80-7318-628-9.HRABĚ, J., KŘÍŽ, O., BUŇKA, F. Statistické metody v senzorické analýze potravin. Vyškov : VVŠ PV, 2001. Jiří Neubauer, Marek Sedlačík, Oldřich Kříž. Základy statisticky. Aplikace v technických a ekonomických oborech. Praha, 2012. ISBN 978-80-247-4273-1.Pokorný, Jan. Metody senzorické analýzy potravin a stanovení senzorické jakosti. Vyd. 2. dopl. Praha : Ústav zemědělských a potravinářských informací, 1997. ISBN 8085120607.POKORNÝ, J., VALENTOVÁ, H., PUDIL, F. Senzorická analýzy potravin - laboratorní cvičení. Brno : MZLU, 1997. ISBN 80-7157-283-7.

Požadavky

Způsob zakončení předmětu - klasifikovaný zápočetDocházka: povinná na první přednášce. Na cvičeních je povinná 90% účast.Testy: v průběhu semestru bude realizováno n testů. Hodnocení: 100-95% bodů A, 94-85% bodů B, 84-75% bodů C, 74-65% bodů D, 64-55% bodů E, méně než 55% bodů F.Klasifikovaný zápočet: splněná docházka, hodnocení testů, závěrečný test.

Garant

Ing. Zuzana Bubelová, Ph.D.doc. Ing. František Buňka, Ph.D.

Vyučující

Ing. Zuzana Bubelová, Ph.D.doc. Ing. František Buňka, Ph.D.Ing. Zuzana Bubelová, Ph.D.