Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Výživa a stravování člověka (TUTP / T8VSC)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu TUTP / T8VSC - Výživa a stravování člověka, Fakulta technologická ve Zlíně, Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně (UTB).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

- Výživa obyvatelstva ČR, klady a nedostatky, možnosti jejího ovlivňování.- Sledování a posuzování zdravotně výživového stavu populace i jejich skupiny.- Zásady pro racionalizaci výživy.- Energetická a biologická stránka populace i jejích skupin.- Výživa vybraných skupin obyvatelstva.- Výživa a prevence poruch zdraví.- Hygiena oběhu poživatin.- Historie společné zemědělské politiky EU.- Společná zemědělská politiky EU 1958 - 1991.- Vývoj společné zemědělské politiky EU 1992 - 2000.- Společná zemědělská politika EU 2003 - po současnost.- Historie zemědělské politiky ČR.- Vývoj zemědělské politiky ČR po roce 1989.- Zemědělská politika ČR po vstupu do EU.

Získané způsobilosti

Student získá a osvojí si nejnovější poznatky z oblasti výživy člověka se zaměřením na výživu jednotlivých věkových kategorií člověka, výživu a civilizační choroby a výživu vybraných skupin obyvatelstva. Student se dokáže orientovat v oblasti hygieny potravin a společného stravování. Dokáže vyhodnotit úroveň výživy obyvatelstva ČR, vyhodnocovat nutriční a nutričně ekonomické hodnocení potravin. Orientuje se ve značení potravin a dovede charakterizovat ekologické potraviny.

Literatura

CABALLERO, B., ALLEN, L., PRENTICE, A. Encyklopedia of Human Nutrition. 2. ed. Oxford (UK): Elsevier Ltd, 2005. Základy výživy. Vyd. 1. Praha : Svoboda Servis, 2002. ISBN 8086320235.Pánek, Jan. Základy výživy a výživová politika. Vyd. 1. Praha : Vysoká škola chemicko-technologická v Praze, 2002. ISBN 80-7080-468-8.

Požadavky

Způsob zakončení předmětu - zkouškaDocházka: na přednáškách nepovinná, povinná 80% docházka na seminářích.Testy: průběžný test musí být splněn na 60% a zápočtový test na 75%, jinak ho musí student psát znovu.Hodnocení se uděluje na základě zpracování protokolu Jídelní lístek, který bude nejhůře hodnocen známkou E-dostatečně, úspěšného splnění průběžného testu na 60% a složení zápočtového testu na 75%.

Garant

Mgr. Martina Bučková, Ph.D.prof. Ing. Stanislav Kráčmar, DrSc.

Vyučující

Mgr. Martina Bučková, Ph.D.prof. Ing. Stanislav Kráčmar, DrSc.Mgr. Martina Bučková, Ph.D.