Předmět Technologie výr. potr. rostl. původu I (TUTP / TAPR1)
Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu TUTP / TAPR1 - Technologie výr. potr. rostl. původu I, Fakulta technologická ve Zlíně, Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně (UTB).
Top 10 materiálů tohoto předmětu
Materiály tohoto předmětu
Materiál | Typ | Datum | Počet stažení |
---|
Další informace
Obsah
- Fyzikálně-chemické vlastnosti potravin a jejich změny při výrobě potravin- Obiloviny využívané při výrobě potravin, jejich vlastnosti a metody hodnocení kvality- Vlastnosti a potravinářské využití alternativních plodin- Technologie mlýnského zpracování obilovin- Požadavky na složení a kvalitu mouky, metody hodnocení kvality- Výroba pečiva, způsoby kypření- Výroba běžného pečiva a chleba- Výroba trvanlivého pečiva- Výroba extrudovaných potravin- Technologie výroby těstovin- Technologie výroby asijských těstovin- Technologie získávání škrobu a zpracování škrobu- Alkaloidní pochutiny- Nealkaloidné pochutiny
Získané způsobilosti
Student bude mít znalosti o změnách surovin a meziproduktů během výroby potravin rostlinného původu. Pozornost je věnována zpracování obilovin.
Literatura
Burešová, I. a kol. Výroba potravin rostlinného původu - Návody do cvičení I. Zlín, 2014. ISBN 978-80-7454-331-9.BUREŠOVÁ, I., LORENCOVÁ, E. Výroba potravin rostlinného původu - Zpracování obilovin. Zlín, 2013. ISBN 978-80-7454-278-7.FRANCIS, F.J. Encyclopedia of Food Science and Technology. New York, 2000. ISBN 978-0-471-19285-5.RANKEN, M.D., KILL, R.C., BAKER, C. (Eds.). Food Industries Manual. London, 1997. ISBN 9780751404043.VELÍŠEK, J. (Ed.). Chemie potravin I.-III. Praha, 2002. KADLEC, P. (Ed.). Technologie potravin I. Praha, 2008. ISBN 80-7080-509-9.
Požadavky
Požadavky cvičení: ochranný pracovní oděv (bílé triko, bílé kalhoty, nebo bílý plášť), přezůvky, jednorázová přikrývka hlavyZpůsob zakončení předmětu - zkouškaZápočet: 100% účast na cvičeních. Úspěšné absolvování alespoň n-1 průběžného testu. Odevzdání protokolu z laboratorních cvičení v předepsané formě.Zkouška: Prokázání dostatečné znalosti probíraných témat. Zkouška je složena z písemné a ústní části. Podmínkou ústního zkoušení je zisk alespoň 70,0 % bodů v písemné práci. Úspěšným složením zkoušky se rozumí úspěšné splnění jak písemné, tak i ústní části zkoušky.
Garant
doc. RNDr. Iva Burešová, Ph.D.Ing. Eva Lorencová, Ph.D.
Vyučující
doc. RNDr. Iva Burešová, Ph.D.Ing. Eva Lorencová, Ph.D.Ing. Eva Lorencová, Ph.D.Ing. Richardos Nikolaos Salek