Předmět Technologická cvičení (TUTP / TATC)
Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu TUTP / TATC - Technologická cvičení, Fakulta technologická ve Zlíně, Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně (UTB).
Top 10 materiálů tohoto předmětu
Materiály tohoto předmětu
Materiál | Typ | Datum | Počet stažení |
---|
Další informace
Obsah
- Bezpečnost práce.- Syrové mléko a jeho kvalita.- Základní jakostní parametry mléka.- Různé způsoby tepelného záhřevu syrového mléka a inaktivace enzymů.- Senzorická analýza konzumního mléka a jeho druhů, másla.- Výroba jogurtu, acidofilních mlék.- Senzorická analýza fermentovaných mléčných výrobků.- Výroba tavených sýrů.- Senzorická analýza přírodních sýrů a tavených sýrů.- Senzorická analýza vyrobených tavených sýrů a komerčních tavených sýrů.- Vady a jejich příčiny.- Senzorická analýza ostatních mléčných produktů.- Technologie výroby cukrovinek.- Technologie výroby pečiva.
Získané způsobilosti
Student získá praktické zkušenosti ze tří oblastí výroby potravin - cukrárenské technologie, výroby chleba a běžného pečiva a dále ve zpracování mléka. Nabyté znalosti plně využije v předmětech Technologie potravin rostlinného a živočišného původu.
Literatura
Anonym. Osnova modulu cukrářská technologie I. UTB ve Zlíně, 2006. Anonym. Osnova modulu cukrářská technologie II. UTB ve Zlíně, 2006. Hudeček, L., Mrázek, J. UCEBNÍ TEXTY ZPRACOVÁNÍ MLÉKA. VYŠŠÍ ODBORNÁ ŠKOLA POTRAVINÁ SKÁ A ST EDNÍ PR MYSLOVÁ ŠKOLA MLÉKÁRENSKÁ, 2009. Anonym. Výroba chleba a běžného pečiva. UTB ve Zlíně, 2006.
Požadavky
Způsob zakončení předmětu - zápočetÚčast na Technologických cvičeních 100%.Praxe probíhá 2 dny na pekárně, cukrárně a mlékárně - poloprovoz, po 7 hod denně.Pracovní obuv a oděv:- boty s pevnou gumovou podrážkou (mohou být tenisky).- tričko, kalhoty, plášť a pokrývka hlavy, vše v barvě bílé. Příprava:- dle opor pekařské, cukrářské a mlékařské technologie.V pondělí se pracuje od 9 do 16 hod, v úterý - sobota od 7 do 14 hod.Na pekárně probíhá dvousměnný provoz, od 6 do 13 hod a od 13 do 20 hod. (V pondělí od 9 do 15 hod a od 15 do 21 hod).
Garant
doc. RNDr. Iva Burešová, Ph.D.Ing. Robert Gál, Ph.D.doc. Ing. Vendula Pachlová, Ph.D.
Vyučující
doc. RNDr. Iva Burešová, Ph.D.Ing. Robert Gál, Ph.D.doc. Ing. Vendula Pachlová, Ph.D.