Předmět Technologie mléka a mléčných výrobků (TUTP / TE5TM)
Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu TUTP / TE5TM - Technologie mléka a mléčných výrobků, Fakulta technologická ve Zlíně, Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně (UTB).
Top 10 materiálů tohoto předmětu
Materiály tohoto předmětu
Materiál | Typ | Datum | Počet stažení |
---|
Další informace
Obsah
- Chemické složení mléka I.- Chemické složení mléka II.- Produkce kravského mléka, technologie dojení, chemické a fyzikální vlastnosti mléka, srovnání s minoritními druhy mlék.- Základní ošetření mléka, čisté mlékařské kultury I.- Základní ošetření mléka, čisté mlékařské kultury II.- Výroba konzumního mléka, smetany a másla.- Fermentované mléčné výrobky.- Výroba přírodních sýrů I.- Výroba přírodních sýrů II.- Výroba přírodních sýrů III.- Tavené sýry.- Výroba tvarohu a kyselých sýrů.- Zahuštěné a sušené mléčné výrobky I.- Zahuštěné a sušené mléčné výrobky II.
Získané způsobilosti
Student má znalosti o technologických operacích, ke kterým dochází během výroby jednotlivých skupin mléčných výrobků. Student se orientuje v základních chemických procesech, ke kterým dochází v průběhu výroby mléčných výrobků. Student má přehled o základních jakostních vadách mléčných výrobků. Dokáže poukázat na základní biologická, chemická a fyzikální rizika ohrožující bezpečnost mléčných výrobků a dokáže navrhnout postupy minimalizace těchto rizik.
Literatura
Kadlec, Pavel. Co byste měli vědět o výrobě potravin? : technologie potravin. Vyd. 1. Ostrava : Key Publishing, 2010. ISBN 978-80-7418-051-4.GAJDŮŠEK, S. Mlékařství II. Brno : MZLU, 1998. ISBN 80-7157-342-6.Kadlec, Pavel. Technologie potravin II. Vyd. 1. Praha : Vysoká škola chemicko-technologická, 2002. ISBN 80-7080-510-2.Buňka a kol. Mlékárenská technologie I. Zlín, 2013. ISBN 978-80-7454-254-1.
Požadavky
Způsob zakončení předmětu - zkouškaDocházka: povinná na první přednášce. Na seminářích a cvičení je povinná 80% účast.Testy: splnění zápočtových testů v průběhu semestrální výuky.Zápočet: splněná docházka a podmínka v testech.Zkouška: prokázání znalosti probíraných tématických okruhů.
Garant
doc. Ing. František Buňka, Ph.D.doc. Ing. Vendula Pachlová, Ph.D.
Vyučující
doc. Ing. František Buňka, Ph.D.doc. Ing. Vendula Pachlová, Ph.D.doc. Ing. Vendula Pachlová, Ph.D.