Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Technologie mléka a mléčných výrobků (TUTP / TE5TM)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu TUTP / TE5TM - Technologie mléka a mléčných výrobků, Fakulta technologická ve Zlíně, Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně (UTB).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

- Chemické složení mléka I.- Chemické složení mléka II.- Produkce kravského mléka, technologie dojení, chemické a fyzikální vlastnosti mléka, srovnání s minoritními druhy mlék.- Základní ošetření mléka, čisté mlékařské kultury I.- Základní ošetření mléka, čisté mlékařské kultury II.- Výroba konzumního mléka, smetany a másla.- Fermentované mléčné výrobky.- Výroba přírodních sýrů I.- Výroba přírodních sýrů II.- Výroba přírodních sýrů III.- Tavené sýry.- Výroba tvarohu a kyselých sýrů.- Zahuštěné a sušené mléčné výrobky I.- Zahuštěné a sušené mléčné výrobky II.

Získané způsobilosti

Student má znalosti o technologických operacích, ke kterým dochází během výroby jednotlivých skupin mléčných výrobků. Student se orientuje v základních chemických procesech, ke kterým dochází v průběhu výroby mléčných výrobků. Student má přehled o základních jakostních vadách mléčných výrobků. Dokáže poukázat na základní biologická, chemická a fyzikální rizika ohrožující bezpečnost mléčných výrobků a dokáže navrhnout postupy minimalizace těchto rizik.

Literatura

Kadlec, Pavel. Co byste měli vědět o výrobě potravin? : technologie potravin. Vyd. 1. Ostrava : Key Publishing, 2010. ISBN 978-80-7418-051-4.GAJDŮŠEK, S. Mlékařství II. Brno : MZLU, 1998. ISBN 80-7157-342-6.Kadlec, Pavel. Technologie potravin II. Vyd. 1. Praha : Vysoká škola chemicko-technologická, 2002. ISBN 80-7080-510-2.Buňka a kol. Mlékárenská technologie I. Zlín, 2013. ISBN 978-80-7454-254-1.

Požadavky

Způsob zakončení předmětu - zkouškaDocházka: povinná na první přednášce. Na seminářích a cvičení je povinná 80% účast.Testy: splnění zápočtových testů v průběhu semestrální výuky.Zápočet: splněná docházka a podmínka v testech.Zkouška: prokázání znalosti probíraných tématických okruhů.

Garant

doc. Ing. František Buňka, Ph.D.doc. Ing. Vendula Pachlová, Ph.D.

Vyučující

doc. Ing. František Buňka, Ph.D.doc. Ing. Vendula Pachlová, Ph.D.doc. Ing. Vendula Pachlová, Ph.D.