Předmět Emulgátory a stabilizátory (TUTP / TE9S)
Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu TUTP / TE9S - Emulgátory a stabilizátory, Fakulta technologická ve Zlíně, Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně (UTB).
Top 10 materiálů tohoto předmětu
Materiály tohoto předmětu
Materiál | Typ | Datum | Počet stažení |
---|
Další informace
Obsah
- Značení a využití emulgátorů a stabilizátorů- Požadavky na kvalitu a zdravotní nezávadnost emulgátorů a stabilizátorů- Mechanismus působení emulgátorů a stabilizátorů- Postup získávání, chemické složení, emulgační/stabilizující vlastnosti a využití- Bílkoviny mléka a vajec- Želatina- Bílkoviny ze surovin rostlinného původu- Arabská a tragakantová guma- Látky extrahované z mořských řas (agar, algináty, karagenan).- Nativní a modifikované škroby.- Pektiny, deriváty celulózy a mikrokrystalická celulóza.- Produkty mikroorganismů (gelanová a xantanová guma).- Průmyslově používané emulgátory I.- Průmyslově používané emulgátory II.
Získané způsobilosti
Student má znalosti o chemickém složení, získávání a mechanismu působení a využití vybraných emulgátorů, stabilizátorů a hydrokoloidů při výrobě potravin.
Literatura
Bartovská, L., Šišková, M. Co je co v povrchové a koloidní chemii - výkladový slovník. Praha, 2005. Imeson, A. (Ed.) . Food Stabilisers, Thickeners and Gelling Agents. John Wiley & Sons, London, 2009. ISBN 978-1-4051-3267-1.Phillips, G.O., Williams, P.A. (Ed.) . Handbook of hydrocolloids. Cambridge, 2000. ISBN 1845694147.
Požadavky
Způsob zakončení předmětu - zkouškaZápočet: vypracování seminární práce na zadané téma, alespoň 50% účast na semináříchZkouška: prokázání znalosti probíraných témat. Zkouška je složena z písemné a ústní části. Absolvování ústní části zkoušky je podmíněno úspěšným složením písemné části.
Garant
doc. RNDr. Iva Burešová, Ph.D.
Vyučující
doc. RNDr. Iva Burešová, Ph.D.MVDr. Michaela Černíková, Ph.D.