Předmět Základy senzorické analýzy potravin (TUTP / TXZSA)
Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu TUTP / TXZSA - Základy senzorické analýzy potravin, Fakulta technologická ve Zlíně, Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně (UTB).
Top 10 materiálů tohoto předmětu
Materiály tohoto předmětu
Materiál | Typ | Datum | Počet stažení |
---|
Další informace
Obsah
- Úvod do senzorického hodnocení potravin, základní pojmy I.- Úvod do senzorického hodnocení potravin, základní pojmy II.- Lidské smysly využívané při senzorické analýze potravin I.- Lidské smysly využívané při senzorické analýze potravin II.- Uspořádání senzorického pracoviště (ČSN ISO 8589).- Základní zásady přípravy a hodnocení vzorků.- Posuzovatelé a jejich výcvik I.- Posuzovatelé a jejich výcvik II.- Metody senzorické analýzy potravin I.- Metody senzorické analýzy potravin II.- Metody senzorické analýzy potravin III.- Metody senzorické analýzy potravin IV.- Instrumentální metody hodnocení potravin I.- Instrumentální metody hodnocení potravin II.
Získané způsobilosti
Student má znalosti o způsobech provádění senzorické analýzy potravin a o zásadách, které je nutné při hodnocení dodržet. Student je schopen senzoricky hodnotit potraviny a ostatní výrobky.
Literatura
Buňka, František. Senzorická analýza potravin I. Vyd. 1. Zlín : Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně, 2008. ISBN 978-80-7318-628-9.Pokorný, Jan. Metody senzorické analýzy potravin a stanovení senzorické jakosti. Vyd. 2. dopl. Praha : Ústav zemědělských a potravinářských informací, 1997. ISBN 8085120607.POKORNÝ, J., VALENTOVÁ, H., PUDIL, F. Senzorická analýzy potravin - laboratorní cvičení. Brno : MZLU, 1997. ISBN 80-7157-283-7.
Požadavky
Způsob zakončení předmětu - klasifikovaný zápočetDocházka: povinná na první přednášce. Na seminářích je povinná 90% účast.Testy: v průběhu semestru bude realizováno n testů. Hodnocení: 100-95% bodů A, 94-85% bodů B, 84-75% bodů C, 74-65% bodů D, 64-55% bodů E, méně než 55% bodů F.Klasifikovaný zápočet: splněná docházka a hodnocení testů.
Garant
doc. Ing. František Buňka, Ph.D.
Vyučující
Ing. Zuzana Bubelová, Ph.D.doc. Ing. František Buňka, Ph.D.Ing. Jana Pavlačková, Ph.D.Ing. Zuzana Bubelová, Ph.D.Ing. Vladimíra Zemanová