Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Výživa člověka (TUTP / TYVC)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu TUTP / TYVC - Výživa člověka, Fakulta technologická ve Zlíně, Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně (UTB).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

- Fyziologie výživy člověka, uspořádání a funkce jednotlivých oddílů trávicího ústrojí - anatomie, histologie a fyziologie, stavba, funkce.- Fyziologie výživy člověka, související orgány a tělesné systémy - anatomie, histologie a fyziologie, stavba, funkce.- Výživová hodnota potravin, metody zjišťování látkových a energetických přeměn.- Výživová hodnota potravin, stravitelnost živin, metabolizovatelná a netto energie.- Metody hodnocení kvality dusíkatých živin.- Alternativní způsoby výživy.- Výživa vybraných skupin obyvatelstva (zásady výživy před početím, výživa v těhotenství, výživa po porodu-laktace).- Výživa vybraných skupin obyvatelstva (výživa dětí do 1 roku, výživa dětí nad 1 rok, výživa dospívajících).- Výživa vybraných skupin obyvatelstva (dospělých, sportovců a jedinců s vyššími nároky na fyzickou nebo psychickou výkonnost a výživa seniorů).- Výživa a civilizační choroby (kardiovaskulární onemocnění, hypertenze, diabetes mellitus, obezita, mentální anorexie, bulimie.- Výživa a civilizační choroby (osteoporóza, nádorová onemocnění, výživa při onemocnění jater, slinivky břišní, ledvin, průjem, zácpa, umělá výživa)- Výživa a alimentární onemocnění, alergie, nesnášenlivost, otravy, infekce, intoxikace.- Výživa a onemocnění kůže.- Výživa a imunitní systém.

Získané způsobilosti

Student získá a osvojí si nejnovější poznatky z oblasti výživy člověka se zaměřením na výživu jednotlivých věkových kategorií člověka, výživu a civilizační choroby a výživu vybraných skupin obyvatelstva. Student se dokáže orientovat v oblasti hygieny potravin a společného stravování.

Literatura

CABALLERO, B., ALLEN, L., PRENTICE, A. Encyclopedia of Human Nutrition Vol. 1-4. Elsevier Academic Press. Základy výživy. Vyd. 1. Praha : Svoboda Servis, 2002. ISBN 8086320235.PÁNEK, J., POKORNÝ, J., DOSTÁLOVÁ, J. Základy výživy a výživová politika. Praha: VŠCHT.

Požadavky

Způsob zakončení předmětu - zkouškaDocházka: na přednáškách nepovinná, na seminářích povinná 90%. Cvičení: 1x úspěšná prezentace studentů na dané téma a následná diskuze.Zápočet: zápočtový test, min. úspěšnost 60%.

Garant

Mgr. Martina Bučková, Ph.D.prof. Ing. Stanislav Kráčmar, DrSc.

Vyučující

Mgr. Martina Bučková, Ph.D.prof. Ing. Stanislav Kráčmar, DrSc.