Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Mikrobiologie potravin (TUTP / TZMIP)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu TUTP / TZMIP - Mikrobiologie potravin, Fakulta technologická ve Zlíně, Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně (UTB).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

- Buňka bakterií.- Buňka eukaryotických mikroorganizmů.- Nebuněčné formy života (viry a priony).- Rozmnožování a buněčný cyklus mikroorganizmů.- Vliv vnějšího prostředí na mikroorganizmy.- Výživa mikroorganizmů a příjem živin buňkou.- Metabolizmus mikroorganizmů. Význam metabolizmu mikroorganizmů v technologii.- Genetika mikroorganizmů.- Mikroorganizmy a vnější prostředí.- Mikroorganizmy významné v kosmetice.- Indikátorové mikroorganizmy využívané při zkoumání kosmetických prostředků.- Metody identifikace mikroorganizmů a jejich produktů v kosmetických prostředcích.- Mikroorganizmy a člověk, základy imunologie.- Onemocnění mikrobiálního původu.

Získané způsobilosti

Student má znalosti o mikrobiologii kosmetických prostředků a je schopen je mikrobiologicky hodnotit. Student dokáže poukázat na základní mikrobiologická rizika ohrožující bezpečnost kosmetických prostředků a potravin a dokáže navrhnout postupy minimalizace těchto rizik.

Literatura

Šilhánková, Ludmila. Mikrobiologie pro potravináře a biotechnology. 2. vyd., ve VP 1. vyd. Praha : Victoria Publishing, 1995. ISBN 8085605716.Buňková, L., Doležalová, M. Obecná mikrobiologie. UTB ve Zlíně, 2010. ŠÍPAL, Z. a kol. Biochemie. Praha : SPN, 1992. ISBN 80-04-21736-2.Orth, D.S, Kabara, J.J., Denyer, S.P., Tan, S.K. Cosmetic and Drug Microbiology. Informa Healthcare, 2006. ADAMS, M.R., MOSS, M.O. Food Microbiology. RSC Publishing, Cambridge, 2008. O´Lenick, A. J. Microorganisms and Cosmetics. USA, 2009.

Požadavky

Zvládnutí předepsané látky na základě přednášek, seminářů a literatury.Ústní zkouška z odborných předmětů (dvacetiminutový pohovor na jedno z odborných témat): úspěšné prokázání znalostí a dovedností, student prokáže patřičné porozumění tématu.

Garant

doc. RNDr. Leona Buňková, Ph.D.