Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Potravinářská biochemie a mikrobiologie (TUTP / TZPBM)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu TUTP / TZPBM - Potravinářská biochemie a mikrobiologie, Fakulta technologická ve Zlíně, Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně (UTB).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

- Potravinářsky významné mikroorganizmy.- Vliv faktorů potravin na jejich mikrobiologickou jakost.- Mikroorganizmy způsobující zhoršení jakosti potravin.- Význam metabolizmu mikroorganizmů v technologii (fermentační procesy).- Mikrobiální kultury v potravinářském průmyslu.- Indikátorové mikroorganizmy využívané při zkoumání potravin.- Onemocnění mikrobiálního původu způsobená potravinami.- Práce s enzymy, získání a příprava proteinů.- Purifikace, uchovávání, stanovení aktivity, stanovení proteinů.- Vybrané metody studia proteinů. Aplikovaná enzymologie.- Enzymatické procesy důležité pro kvalitu potravin.- Biotechnologie, rekombinantní organizmy, metabolické inženýrství, genomika, sekvenování, databáze, proteomika, metabolomika, metagenomika.- Mechanizmy vybraných enzymatických reakcí, funkce kofaktorů, jejich vztah k vitaminům.- Signální látky, přenos informace přes membránu, biochemie zraku, přenos nervového vzruchu, svalový stah.

Získané způsobilosti

Student má znalosti o mikrobiologii potravin. Student je schopen mikrobiologicky hodnotit potraviny a suroviny. Student dokáže poukázat na základní mikrobiologická rizika ohrožující bezpečnost potravin a dokáže navrhnout postupy minimalizace těchto rizik. Student má znalosti o práci s enzymy, proteiny a nukleovými kyselinami.

Literatura

Gorner , Valík. Aplikovaná mikrobiológia požívatín. Bratislava, 2004. ŠÍPAL, Z. a kol. Biochemie. Praha : SPN, 1992. ISBN 80-04-21736-2.Vodrážka. Biochemie 1, 2, 3 . Academia,Praha, 1993. ADAMS, M.R., MOSS, M.O. Food Microbiology. RSC Publishing, Cambridge, 2008. Plocková, M. Březina, P. Mikrobiologie mléka a tuků. VŠCHT Praha, 1988. ŠILHÁNKOVÁ L. Mikrobiologie pro potravináře a biotechnology. Academia, Praha, 2004. LEHNINGER A., NELSON D.L., YOUNG P. Principles of Biochemistry. W.H. Freeman & Company, 2007.

Požadavky

Zvládnutí předepsané látky na základě přednášek, seminářů a literatury.Ústní zkouška z odborných předmětů (dvacetiminutový pohovor na jedno z odborných témat): úspěšné prokázání znalostí a dovedností, student prokáže patřičné porozumění tématu.

Garant

doc. RNDr. Leona Buňková, Ph.D.doc. Mgr. Marek Koutný, Ph.D.