Předmět Výživa člověka (TUTP / TZVYC)
Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu TUTP / TZVYC - Výživa člověka, Fakulta technologická ve Zlíně, Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně (UTB).
Top 10 materiálů tohoto předmětu
Materiály tohoto předmětu
Materiál | Typ | Datum | Počet stažení |
---|
Další informace
Obsah
- Fyziologie výživy člověka, uspořádání a funkce jednotlivých oddílů trávicího ústrojí - anatomie, histologie a fyziologie, stavba, funkce.- Fyziologie výživy člověka, související orgány a tělesné systémy - anatomie, histologie a fyziologie, stavba, funkce.- Výživová hodnota potravin, metody zjišťování látkových a energetických přeměn.- Výživová hodnota potravin, stravitelnost živin, metabolizovatelná a netto energie.- Metody hodnocení kvality dusíkatých živin.- Alternativní způsoby výživy.- Výživa vybraných skupin obyvatelstva (zásady výživy před početím, výživa v těhotenství, výživa po porodu-laktace).- Výživa vybraných skupin obyvatelstva (výživa dětí do 1 roku, výživa dětí nad 1 rok, výživa dospívajících).- Výživa vybraných skupin obyvatelstva (dospělých, sportovců a jedinců s vyššími nároky na fyzickou nebo psychickou výkonnost a výživa seniorů).- Výživa a civilizační choroby (kardiovaskulární onemocnění, hypertenze, diabetes mellitus, obezita, mentální anorexie, bulimie.- Výživa a civilizační choroby (osteoporóza, nádorová onemocnění, výživa při onemocnění jater, slinivky břišní, ledvin, průjem, zácpa, umělá výživa)- Výživa a alimentární onemocnění, alergie, nesnášenlivost, otravy, infekce, intoxikace.- Výživa a onemocnění kůže.- Výživa a imunitní systém.
Získané způsobilosti
Student získá a osvojí si nejnovější poznatky z oblasti výživy člověka se zaměřením na výživu jednotlivých věkových kategorií člověka, výživu a civilizační choroby a výživu vybraných skupin obyvatelstva. Student se dokáže orientovat v oblasti hygieny potravin a společného stravování.
Literatura
CABALLERO, B., ALLEN, L., PRENTICE, A. Encyclopedia of Human Nutrition Vol. 1-4. Elsevier Academic Press, 2005. Základy výživy. Vyd. 1. Praha : Svoboda Servis, 2002. ISBN 8086320235.PÁNEK, J., POKORNÝ, J., DOSTÁLOVÁ, J. Základy výživy a výživová politika. Praha: VŠCHT, 2002.
Požadavky
Zvládnutí předepsané látky na základě přednášek, seminářů a literatury.Ústní zkouška z odborných předmětů (dvacetiminutový pohovor na jedno z odborných témat): úspěšné prokázání znalostí a dovedností, student prokáže patřičné porozumění tématu.
Garant
prof. Ing. Stanislav Kráčmar, DrSc.