Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Dermální farmakologie a imunulogie (TUTTTK / T4DFG)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu TUTTTK / T4DFG - Dermální farmakologie a imunulogie, Fakulta technologická ve Zlíně, Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně (UTB).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

- Morfologické a fyziologické odlišnosti lidské kůže některých lokalit (obličej, krk, vlasatá část hlavy, podpažní jamky, krajina tříselná a hýžďová).- Bazální biologické a fyziologické funkce kůže, jejich význam pro volbu vhodné zevní léčby a používání kosmetických prostředků.- Základní účinné složky a pomocné látky zevních léčiv a kosmetických prostředků. Mechanismy resorpce účinných složek.- Zevní léčiva a kosmetika tekutá, prášková, tekuté pudry, pasty.- Zevní léčiva a kosmetika: masti, emulze (krémy), omyvadla, pěny spreje, gely.- Správné způsoby aplikace prostředků zevní terapie. Transdermální aplikace léčiv. Problematika liposomů.- Specifika zevní terapie a používání kosmetických prostředků v obličeji, na krku, ve vlasaté části hlavy a v krajinách vlhké zapářky.- Problematika ovlivnění nadměrného pocení a zvýšené citlivosti a dráždivosti lidské kůže. Mytí a čistění zdravé a chorobně postižené kůže.- Zásady péče o kůži po korektivně dermatologických výkonech, popálení, omrznutí, zasažení chemickými látkami a zářením.- Aktuální problematika fotoprotekce. Možnosti fyzikální terapie kožních chorob.- Základní pojmy imunologie (antigeny, protilátky, receptory, histokompatibilní komplex, adhezní molekuly, buněčná a humorální imunita, regulace imunity).- Alergie, atopie, anafylaxe, alergické choroby.- Problematika autoimunity, příčiny vzniku autoimunitních chorob a možnosti jejich léčby.- Problematika primární a sekundární imunodeficience, možnosti léčby.

Získané způsobilosti

Student má dobrou teoretickou orientace v základních účinných složkách a pomocných látkách zevních léků a kosmetických přípravků. Má vědomosti o vhodnosti použití a jejich správné aplikaci v různých lokalitách kožního povrchu a o mechanismech resorbce externích lékových forem. V oblasti imunologie dokáže aplikovat získané znalosti v předmětu dermatologie.

Literatura

Fučíková, T. Imunologie. Praha, Galén, 2002. ISBN 80-7262-138-6.Záhejský, J. Zevní dermatologická terapie a kosmetika. Praha, Grada Publishing, 2006. ISBN 80-247-1551-1.

Požadavky

Způsob zakončení předmětu - klasifikovaný zápočetKlasifikovaný zápočet: ústní prověření znalostí získaných na přednáškách (15 tématických okruhů/otázek, student volí náhodně jeden z nich).Přednášky: nepovinné.

Garant

doc. MUDr. Milan Buček, CSc.

Vyučující

doc. MUDr. Milan Buček, CSc.