Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Chemie a technologie tuků I (TUTTTK / T5CTT)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu TUTTTK / T5CTT - Chemie a technologie tuků I, Fakulta technologická ve Zlíně, Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně (UTB).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Předmět zahrnuje následující tematické celky:1. Lipidy. Definice, rozdělení, základní chemické a fyzikální vlastnosti.2. Tuky a oleje. Fyzikální a chemické charakteristiky. Mastné kyseliny.3. Surové oleje a zdroje, způsoby získávání.4. Vlastnosti surových olejů a tuků pro kosmetické účely.5. Rafinace olejů, sled operací. Klasické chemické způsoby rafinace.6. Fyzikální metody rafinace olejů. Odkyselování, bělení, deodorace, winterizace.7. Hydrogenace olejů. Princip, katalyzátory, základní zařízení.8. Interesterifikace. Typy interesterifikací, způsoby dělení interesterifikovaných tuků.9. Potravinářské tuky. Emulgované tuky, shorteningy.10. Esenciální oleje používané v kosmetice. Druhy olejů, způsoby získávání, vlastnosti.11. Rostlinné a živočišné vosky. Úprava. Lanoliny a včelí vosk.12. Syntetické estery lipidní povahy. Vlastnosti a použití.13. Heterolipidy. Chování k vodě.14. Lipidy v kůži. Bariérové lipidy.

Získané způsobilosti

Po absolvování předmětu mají studenti základní znalosti o složení, získávání a zpracování tuků a olejů. Orientují se v problematice úprav tuků a olejů, jejich obecného využití s důrazem na aplikace v potravinářství a kosmetice.

Literatura

LAWSONJ, H. Food Oils and fats. New York : Chapmann and Hall, 1995. KARLESKIND, A. (Ed.). Oil and Fats Manual, Vol. I, II. Paris : TecDoc, 1996. Pokorný, J. Technologie tuků. SNTL Praha.

Požadavky

Docházka: Povinná účast na první přednášceZápočet: Povinná účast na všech laboratorních cvičeních, odevzdaný plný počet protokolů, které vyhoví hodnocení vyčujícího. Zkouška: Písemný test z celého rozsahu učiva, možnost ústního přezkoušení.

Garant

doc. Ing. Rahula Janiš, CSc.doc. Ing. Věra Kašpárková, CSc.

Vyučující

doc. Ing. Věra Kašpárková, CSc.Ing. Jana Sedlaříková, Ph.D.doc. Ing. Věra Kašpárková, CSc.Ing. Jana Pavlačková, Ph.D.Ing. Michal Rouchal, Ph.D.Ing. Ondřej Rudolf, Ph.D.Ing. Jana Sedlaříková, Ph.D.Ing. Svatopluk Sukop, CSc.