Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Kontaminanty v potr. a kosmetice (TUTTTK / T9KPK)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu TUTTTK / T9KPK - Kontaminanty v potr. a kosmetice, Fakulta technologická ve Zlíně, Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně (UTB).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

- Základní pojmy, systematické dělení přirozených a cizorodých toxikantů v potravinách a kosmetice.- Toxikologie jako věda studující jedovatost látek.- Typy expozicí, expoziční křivky, vztah mezi dávkou a účinkem, vyjadřování limitních, přípustných koncentrací, dávek. NOAEL, LOAEL.- Metabolické odbourávání xenobiotik, biotransformace I, II.- Klasifikace účinků škodlivin na lidský organismus.- Všeobecné účinky.- Systémové účinky.- Kontaminanty anorganického původu, toxické kationy, anionty.- Kontaminanty organického původu, rezidua pesticidů, perzistentní polychlorované látky, polyaromatické uhlovodíky, ftaláty, organofosfáty, toxikokinetika, toxikodynamika.- Kontaminanty mikrobiálního původu.- Kontaminanty v kosmetice.- Terapie otrav.

Získané způsobilosti

Student má základní znalosti spojené s výskytem základních kontaminantů v potravinách a kosmetických prostředcích, jejich obecných a orgánových účincích. Má přehled o onemocněních z potravin a dermatózách. Dokáže se orientovat v obecné toxikologii xenobiotik.

Literatura

Deshpande, S. S. Handbook of food toxicology. Boca Raton ; London ; New York : CRC Press, 2002. ISBN 0-8247-0760-5.Velíšek, Jan. Chemie potravin 3. Vyd. 1. Tábor : OSSIS, 1999. ISBN 8090239153.Omaye S.T. Food and Nutritional Toxicology. CRC Press , 2004. ISBN 1-587116-071-4.Lelieveld, H.L.M.,Moster M.A., Holah, J. Handbook of Hygiene Control in the Food Industry. CRC Press, NY , 2005. ISBN 10-8493-3439.

Požadavky

Způsob zakončení předmětu - zkouškaDocházka: povinná do seminářů.Zápočet: prezentace na zadané téma v ppt.Zkouška: prokázání znalosti probíraných tématických okruhů, ústní zkouška.

Garant

doc. Ing. Rahula Janiš, CSc.

Vyučující

doc. Ing. Rahula Janiš, CSc.