Předmět Kontaminanty v potr. a kosmetice (TUTTTK / T9KPK)
Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu TUTTTK / T9KPK - Kontaminanty v potr. a kosmetice, Fakulta technologická ve Zlíně, Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně (UTB).
Top 10 materiálů tohoto předmětu
Materiály tohoto předmětu
Materiál | Typ | Datum | Počet stažení |
---|
Další informace
Obsah
- Základní pojmy, systematické dělení přirozených a cizorodých toxikantů v potravinách a kosmetice.- Toxikologie jako věda studující jedovatost látek.- Typy expozicí, expoziční křivky, vztah mezi dávkou a účinkem, vyjadřování limitních, přípustných koncentrací, dávek. NOAEL, LOAEL.- Metabolické odbourávání xenobiotik, biotransformace I, II.- Klasifikace účinků škodlivin na lidský organismus.- Všeobecné účinky.- Systémové účinky.- Kontaminanty anorganického původu, toxické kationy, anionty.- Kontaminanty organického původu, rezidua pesticidů, perzistentní polychlorované látky, polyaromatické uhlovodíky, ftaláty, organofosfáty, toxikokinetika, toxikodynamika.- Kontaminanty mikrobiálního původu.- Kontaminanty v kosmetice.- Terapie otrav.
Získané způsobilosti
Student má základní znalosti spojené s výskytem základních kontaminantů v potravinách a kosmetických prostředcích, jejich obecných a orgánových účincích. Má přehled o onemocněních z potravin a dermatózách. Dokáže se orientovat v obecné toxikologii xenobiotik.
Literatura
Deshpande, S. S. Handbook of food toxicology. Boca Raton ; London ; New York : CRC Press, 2002. ISBN 0-8247-0760-5.Velíšek, Jan. Chemie potravin 3. Vyd. 1. Tábor : OSSIS, 1999. ISBN 8090239153.Omaye S.T. Food and Nutritional Toxicology. CRC Press , 2004. ISBN 1-587116-071-4.Lelieveld, H.L.M.,Moster M.A., Holah, J. Handbook of Hygiene Control in the Food Industry. CRC Press, NY , 2005. ISBN 10-8493-3439.
Požadavky
Způsob zakončení předmětu - zkouškaDocházka: povinná do seminářů.Zápočet: prezentace na zadané téma v ppt.Zkouška: prokázání znalosti probíraných tématických okruhů, ústní zkouška.
Garant
doc. Ing. Rahula Janiš, CSc.
Vyučující
doc. Ing. Rahula Janiš, CSc.