Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Technologie tuků a detergentů (TUTTTK / T9TTD)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu TUTTTK / T9TTD - Technologie tuků a detergentů, Fakulta technologická ve Zlíně, Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně (UTB).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Tuky a oleje. Složení, vlastnosti fyzikální a chemické charakteristiky.Surové oleje. Zdroje a způsoby získávání.Rafinace olejů, sled operací.Hydrogenace olejů. Princip, katalyzátory, základní zařízení.Interesterifikace. Typy interesterifikací, způsoby dělení interesterifikovaných tuků.Potravinářské tuky. Emulgované tuky, shorteningy.Povrchové vlastnosti roztoků, fázová rozhraní.Charakteristické vlastnosti tenzidů - tvorba micel, detergence, solubilizace.Disperzní soustavy a jejich stabilita - pěny, emulze, suspenze.Anionické tenzidy.Kationické, amfoterní, neionické tenzidy.Význam tenzidů a detergentů v potravinářství a dalších odvětvích průmyslu.

Získané způsobilosti

Studenti získají základní znalosti o složení a vlastnostech tuků, olejů a detergentů. Orientují se v problematice jejich přípravy a možných praktických aplikací s důrazem na využití v potravinářství,

Literatura

e-learningové texty http://kosmetika.ft.utb.cz. LAWSON, J, H. Food Oils and fats. KARLESKIND, A. (Ed.). Oil and Fats Manual, Vol. I, II. Myers, D. Surfactant Science and Technology. USA, 2006. Rosen, M. J. Surfactants and Interfacial Phenomena. USA, 2004. Pokorný, J. Technologie tuků. SNTL Praha. Blažej, A. Tenzidy. Bratislava, 1978.

Požadavky

Způsob zakončení předmětu: zkouškaDocházka: povinná účast na laboratorních cvičeních. Zápočet: vypracování protokolů experimentálních úloh s vyhodnocením, diskusí výsledků a závěry. Odevzdaný počet protokolů, které vyhoví hodnocení vyučujícího.

Garant

Ing. Jana Sedlaříková, Ph.D.

Vyučující

doc. Ing. Věra Kašpárková, CSc.Ing. Jana Sedlaříková, Ph.D.Ing. Ondřej Rudolf, Ph.D.Ing. Jana Sedlaříková, Ph.D.