Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Kosmetologie (TUTTTK / TWM4R)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu TUTTTK / TWM4R - Kosmetologie, Fakulta technologická ve Zlíně, Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně (UTB).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

- Současný stav legislativy v oblasti kosmetických materiálů a prostředků. Očekávané trendy.- Anatomie a fyziologie kůže. Morfologické odlišnosti lidské kůže. Nejdůležitější problémy v chování kůže a jejich přídatných orgánů.- Lipidy v kůži. Bariérová funkce lipidů. Vazba vody v kůži.- Tuky a oleje v kosmetice. Vliv chemického složení. Možné interakce s dalšími složkami kosmetických přípravků- Tenzidy v kosmetice. Typy, možné interakce s kůží a jinými přísadami. Perspektivní typy tenzidů.- Polymery jako kosmetické přísady. Typy polymerů, vlastnosti, interakce s kůží, s tenzidy, kompatibilita- Antimikrobika a antioxidanty jako kritické kosmetické přísady. Princip působení versus chemické složení- Formy kosmetických prostředků. Klasické formy (roztoky, gely, masti, emulze). Vliv přísad na chování klasických forem(interakce složek) a možnosti ovlivnění jejich chování- Mikroemulze, makroemulze. Výběr emulgátorů. Možnosti přípravy (studená emulzifikace, PIT metoda). Liposomy- Pěny a aerosoly. Tvorba a stabilita pěn. Stabilizátory pěn. Aerosoly- Funkční kosmetika. Prostředky pro čištění pokožky a její kondicionaci. Prostředky péče o kůži. Přísady ovlivňující stav pokožky (skin feel).- Vlasová kosmetika. Speciální šampony. Vlasová barviva. Možná zdravotní rizika.- Dekorativní kosmetika. Pigmenty, polymery organické a anorganické povahy, speciální přísady. Problémy přípravy různých forem dekorativní kosmetiky.- Možnosti hodnocení kosmetických přípravků. Hodnocení funkce, hodnocení bezpečnosti. Instrumentální metody.

Získané způsobilosti

Studenti mají přehled o nejnovějších kosmetických přísadách, jejich vlastnostech a vzájemné kompatibilitě. Dokážou navrhnout, sestavit a zdůvodnit rámcové receptury kosmetických přípravků.

Literatura

Förster, T. Cosmetic Lipids and the Skin Barrier. M. Dekker, Inc., 2002. BAREL, A., O., PAYE, M., MAIBACH, H., I. Handbook of Cosmetic Science and Technology. New York, 2001. SCHLOSSMAN, M.L. The Chemistry and Manufacture of Cosmetics. Allured Publ. Corp., New York, 2008. Thein, L.D., Lenick O. et al. 4) Surfactants in Personal Care Products and Decorative Cosmetics. CRC Press, 2007.

Požadavky

Způsob zakončení předmětu - zkouškaZkouška: prokázání znalosti probíraných tématických okruhů, ústní zkouška.

Garant

RNDr. Iva Hauerlandová, Ph.D.doc. Ing. Rahula Janiš, CSc.Ing. Jiří Krejčí, CSc.