Předmět Trendy v technol. výroby tuků a tenzidů (TUTTTK / TWPV4)
Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu TUTTTK / TWPV4 - Trendy v technol. výroby tuků a tenzidů, Fakulta technologická ve Zlíně, Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně (UTB).
Top 10 materiálů tohoto předmětu
Materiály tohoto předmětu
Materiál | Typ | Datum | Počet stažení |
---|
Další informace
Obsah
- Charakterizace tuků a tenzidů, systematické dělení lipidů a tenzidů.- Povrchové napětí, energie, fázové rozhraní, fyzikální charakteristiky PAL.- Anionické tenzidy, vlastnosti, mýdla, sulfáty, sulfonáty.- Kationické a amfoterní tenzidy.- Disperzní soustavy, pěny, suspenze, solubilizace, detergence.- Emulze, typy, stabilita.- Potravinářské využití tenzidů.- Chemie tuků a olejů.- Reakce uhlíkatého řetězce a karboxylové skupiny.- Oxidace tuků a olejů.- Suroviny a základní technologie výroby tuků a olejů.- Chemická rafinace olejů.- Biochemie tuků a význam ve výživě.- Analýza tuků a tenzidů.
Získané způsobilosti
Student má přehled o technologických procesech výroby tuků a tenzidů, zná jejich chemické i fyzikální vlastnosti, jejich praktické využití a význam. Orientuje se v metodách analýzy tuků a tenzidů.
Literatura
KARLESKIND, A. (Ed.). Oil and Fats Manual, Vol. I, II. Paris : TecDoc, 1996. Myers, D. Surfactant Science and Technology. John Willey, USA.
Požadavky
Způsob zakončení předmětu - zkouškaZkouška: prokázání znalosti probíraných tématických okruhů, ústní zkouška.
Garant
doc. Ing. Věra Kašpárková, CSc.Ing. Jiří Krejčí, CSc.