Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Trendy v technol. výroby tuků a tenzidů (TUTTTK / TWPV4)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu TUTTTK / TWPV4 - Trendy v technol. výroby tuků a tenzidů, Fakulta technologická ve Zlíně, Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně (UTB).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

- Charakterizace tuků a tenzidů, systematické dělení lipidů a tenzidů.- Povrchové napětí, energie, fázové rozhraní, fyzikální charakteristiky PAL.- Anionické tenzidy, vlastnosti, mýdla, sulfáty, sulfonáty.- Kationické a amfoterní tenzidy.- Disperzní soustavy, pěny, suspenze, solubilizace, detergence.- Emulze, typy, stabilita.- Potravinářské využití tenzidů.- Chemie tuků a olejů.- Reakce uhlíkatého řetězce a karboxylové skupiny.- Oxidace tuků a olejů.- Suroviny a základní technologie výroby tuků a olejů.- Chemická rafinace olejů.- Biochemie tuků a význam ve výživě.- Analýza tuků a tenzidů.

Získané způsobilosti

Student má přehled o technologických procesech výroby tuků a tenzidů, zná jejich chemické i fyzikální vlastnosti, jejich praktické využití a význam. Orientuje se v metodách analýzy tuků a tenzidů.

Literatura

KARLESKIND, A. (Ed.). Oil and Fats Manual, Vol. I, II. Paris : TecDoc, 1996. Myers, D. Surfactant Science and Technology. John Willey, USA.

Požadavky

Způsob zakončení předmětu - zkouškaZkouška: prokázání znalosti probíraných tématických okruhů, ústní zkouška.

Garant

doc. Ing. Věra Kašpárková, CSc.Ing. Jiří Krejčí, CSc.