Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Chemie a technologie tenzidů I (TUTTTK / TXCT1)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu TUTTTK / TXCT1 - Chemie a technologie tenzidů I, Fakulta technologická ve Zlíně, Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně (UTB).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

- Úvod, historie tenzidů, ekonomický význam- Vysvětlení základních pojmů, povrchové jevy- Povrchové vlastnosti roztoků, mýdla- Heterogenní soustavy - pěny, emulze, suspenze- Fyzikální vlastnosti tenzidů - rozpustnost, adsorpce, tvorba micel- Technické vlastnosti tenzidů - solubilizace, smáčitelnost, emulgace, detergence- Anionické tenzidy - látky s karboxylovou skupinou (mýdla)- Anionické tenzidy - sulfáty- Anionické tenzidy - sulfonany- Kationické tenzidy- Amfoterní tenzidy- Neionické tenzidy- Příklady tenzidů a jejich využití- Tenzidy a životní prostředí

Získané způsobilosti

Student má znalosti o základních povrchových jevech a povrchových vlastnostech roztoků. Dokáže se orientovat v problematice klasifikace tenzidů a jejich složení. Je schopen na základě rámcového složení daného tenzidu odhadnout jeho vlastnosti a možné aplikace.

Literatura

LANGMAIER, F., MLÁDEK, K., RADIL, M. Pomocné přípravky kožedělného průmyslu. Praha : SNTL, 1985. Myers, D. Surfactant Science and Technology. John Willey, USA. Blažej, A. Tenzidy. Alfa Bratislava, 1977.

Požadavky

Způsob zakončení předmětu - zkouškaDocházka: povinná účast na laboratorních cvičeních.Zápočet: vypracování protokolů experimentálních úloh s vyhodnocením, diskusí výsledků a závěry.Zkouška: znalost probrané látky, písemný test.

Garant

Ing. Ondřej Rudolf, Ph.D.Ing. Jana Sedlaříková, Ph.D.

Vyučující

Ing. Jiří Krejčí, CSc.Ing. Jana Sedlaříková, Ph.D.Ing. Jana Pavlačková, Ph.D.Ing. Jana Sedlaříková, Ph.D.