Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Chemie a technologie potravin (TUTTTK / TZCTP)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu TUTTTK / TZCTP - Chemie a technologie potravin, Fakulta technologická ve Zlíně, Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně (UTB).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

- Základní pojmy z kosmetiky a kosmetologie. Předpisy EU.- Pokožka, její anatomická a fyziologická charakteristika.- Orgány pokožky a jejich funkce.- Lipidy a voda v kůži.- Základní materiály pro výrobu kosmetických prostředků. Tuky, oleje, vosky a podobné látky v kosmetice. Emolienty.- Tenzidy v kosmetice. Chování na kůži.- Humektanty. Polymery jako humektanty a filmotvorné látky, látky na úpravu viskozity.- Antioxidanty, barviva, antimikrobika, UV filtry.- Formy kosmetických prostředků. Roztoky, gely, emulze, aerosoly, pasty, masti, pudry.- Funkční kosmetika. Prostředky pro čištění pokožky. Mýdla, koupelové a sprchové prostředky.- Vlasová kosmetika. Barvení vlasů.- Speciální kosmetika. Fytokosmetika, antiperspiranty a deodoranty, biokosmetika.- Dekorativní kosmetika. Rtěnky, oční make-up, nehtová kosmetika.- Vůně, klasifikace. Parfémy.

Získané způsobilosti

Student má přehled o kosmetických přísadách a jejich vlastnostech. Dokáže sestavit rámcové receptury různých typů kosmetických prostředků.

Literatura

Förster, T. Cosmetic Lipids and the Skin Barrier. M. Dekker, Inc., 2002. BAREL, A., O., PAYE, M., MAIBACH, H., I. Handbook of Cosmetic Science and Technology. New York, 2001. SCHLOSSMAN, M.L. The Chemistry and Manufacture of Cosmetics. Allured Publ. Corp., New York, 2008. Langmaier, Ferdinand. Základy kosmetických výrob. 1. vyd. Zlín : Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně, 2001. ISBN 8073180162.

Požadavky

Způsob zakončení předmětu - zkouškaDocházka: předepsán počet laboratorních cvičení (6 úloh).Zápočet: odevzdané a přijaté protokoly ze všech absolvovaných cvičení.Zkouška: znalost všech tématických celků, ústní zkouška.

Garant

doc. Ing. František Buňka, Ph.D.