Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Chemie a technologie tuků a tenzidů (TUTTTK / TZTTT)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu TUTTTK / TZTTT - Chemie a technologie tuků a tenzidů, Fakulta technologická ve Zlíně, Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně (UTB).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Předmět zahrnuje následující tematické celky:- Lipidy. Definice, rozdělení, základní chemické a fyzikální vlastnosti.- Tuky a oleje. Fyzikální a chemické charakteristiky. Mastné kyseliny jako hlavní součást tuků a olejů.- Surové oleje a zdroje, způsoby získávání.- Vlastnosti různých druhů surových olejů a tuků vhodných pro kosmetické účely.- Rafinace olejů, sled operací. Klasické chemické způsoby rafinace.- Fyzikální metody rafinace olejů. Odkyselování, bělení, deodorace, winterizace.- Hydrogenace olejů. Princip, katalyzátory, základní zařízení.- Interesterifikace. Typy interesterifikací, způsoby dělení interesterifikovaných tuků.- Potravinářské tuky. Emulgované tuky, shorteningy.- Esenciální oleje používané v kosmetice. Druhy olejů, způsoby získávání, vlastnosti.- Rostlinné a živočišné vosky. Úprava. Lanoliny a včelí vosk.- Syntetické estery lipidní povahy. Vlastnosti a použití.- Heterolipidy. Chování k vodě.- Lipidy v kůži. Bariérové lipidy.

Získané způsobilosti

Student se orientuje v chemii tuků a olejů. Je kvalifikován pro činnosti spojené s úpravou potravinářských tuků a olejů, jejich analýzou a hodnocením.

Literatura

Rajeh, K.K. Fats in Food Technology. CRC Press, 2002. LAWSONJ, H. Food Oils and fats. New York : Chapmann and Hall, 1995. KARLESKIND, A. (Ed.). Oil and Fats Manual, Vol. I, II. Paris : TecDoc, 1996. LANGMAIER, F., MLÁDEK, K., RADIL, M. Pomocné přípravky kožedělného průmyslu. Praha : SNTL, 1985. Pokorný, J. Technologie tuků. SNTL Praha.

Požadavky

Docházka: Povinná účast na první přednášceZápočet: Povinná účast na všech laboratorních cvičeních, odevzdaný plný počet protokolů, které vyhoví hodnocení vyčujícího. Zkouška: Písemný test z celého rozsahu učiva.

Garant

doc. Ing. Věra Kašpárková, CSc.Ing. Jiří Krejčí, CSc.

Vyučující

doc. Ing. Věra Kašpárková, CSc.doc. Ing. Věra Kašpárková, CSc.