Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Nauka o materiálech 1 - plasty (TUVI / NMP1)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu TUVI / NMP1 - Nauka o materiálech 1 - plasty, Fakulta technologická ve Zlíně, Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně (UTB).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

- Rozdělení plastů z hlediska způsobu jejich zpracování a formy.- Polyolefiny - vlastnosti, technologie zpracování, aplikace.- Konstrukční plasty - vlastnosti, technologie zpracování, aplikace.- Vinylové polymery - vlastnosti, technologie zpracování, aplikace.- Reaktoplasty a elastomery - vlastnosti v porovnání s termoplasty, nejčastější způsoby zpracování a aplikace.- Kompozitní materiály.- Injekční vstřikování.- Obecné zásady pro navrhování tvaru vstřikovaných výrobků.- Vytlačování a vyfukování.- Lisování a tvarování, jejich porovnání z hlediska požadavků na formu výchozího materiálu a tvar konečného produktu.- Princip, aplikační možnosti a limity technologie vstřikování práškových materiálů.- Speciální technologie - máčení, lití, radiační technologie.- Recyklace plastů - nejdůležitější způsoby recyklace se zřetelem na aplikační využití recyklátu.- Recyklace obalových materiálů, zejména PET lahví.

Získané způsobilosti

Student se zaměřením na průmyslový design se seznámí s komoditními polymerními materiály a zpracovatelskými technologiemi, orientuje se ve fyzikálních vlastnostech vybraných polymerů a jejich aplikačních možnostech i limitech a vývojových trendech v této oblasti v prostoru EU. Dále má znalosti o základních plastikářských technologiích - injekčním vstřikování, vytlačování, vyfukování aj. a chápe souvislosti jejich možností z pohledu velikosti, tvarové komplexity a přesnosti plastových výrobků.

Literatura

Meissner, B., Zilvar, V. Fyzika polymerů. Struktura a vlastnosti polymerních materiálů. Praha : SNTL, 1987. Štěpek, J., Zelinger, J., Kuta, A. Technologie zpracování a vlastnosti plastů. Praha : SNTL, 1989. Webber, T.G. Coloring of Plastics. John Wiley, New York 1979. German, R.M., Bose, A. Injection Molding of Metals and Ceramics. MPFI, Princetown 1997. Levy, S., DuBois, J.H. Plastics Product Design Engineering Handbook. Van Nostrand Reinhold, Sydney 1977. Veselý, K. Polymery. ČSPCH, Brno 1992. Brummel, M. Rozměrově přesné výrobky z plastů.Vydavatelství úřadu pro normalizaci a měření, Praha 1977. Maňas, M., Helštýn, J. Výrobní stroje a zařízení (skripta). VUT v Brně, Brno 1990.

Požadavky

Způsob zakončení předmětu - zápočet.Požadavkem pro úspěšné ukončení předmětu je aktivní účast na cvičeních (80%), odevzdání a prezentace seminární práce.

Garant

prof. Ing. Berenika Hausnerová, Ph.D.

Vyučující

prof. Ing. Berenika Hausnerová, Ph.D.