Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Nauka o materiálu I (TUVI / T1NM)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu TUVI / T1NM - Nauka o materiálu I, Fakulta technologická ve Zlíně, Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně (UTB).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

- Úvod do předmětu Nauka o materiálu.- Vnitřní stavba kovů a slitin, polymerů a keramických materiálů.- Základy termodynamiky materiálů.- Rovnovážné binární diagramy.- Rovnovážný binární diagram metastabilního Fe3-C.- Rovnovážný binární diagram stabilního Fe-C.- Zkoušky mechanických vlastností kovů.- Zkoušky rázem v ohybu a lomové houževnatosti.- Zkoušky technologických vlastností materiálů.- Zkoušky tvrdosti.- Základy fázových přeměn ocelí v tuhém stavu.- Základy tepelného zpracování ocelí a litin.- Chemicko-tepelné zpracování ocelí.- Mechanicko-tepelné zpracování materiálů. Přehled používaných materiálů.

Získané způsobilosti

Student má znalosti struktury materiálů, má přehled o možnostech jejich modifikace s následným ovlivněním charakteristik výsledných produktů. Student se orientuje ve specifických aplikacích konstrukčních materiálů.

Literatura

Ptáček, L. a kol. Nauka o materiálech. SNTL Praha, 1989. Dorazil, E. Nauka o materiálu I. VUT Brno, 1979. Ptáčekl, L. a kol. Nauka o materiálu I, II. CERN Brno, 2000. Pluhař, J., Koritta, J. Strojírenské materiály. SNTL/ALFA Praha, 1977.

Požadavky

Způsob zakončení předmětu - zkouška.Zápočet: nejméně 80% aktivní účast na cvičeních, úspěšné absolvování závěrečného praktického testu.Zkouška: prokázání znalosti probíraných tématických okruhů.

Garant

doc. Ing. David Maňas, Ph.D.

Vyučující

doc. Ing. David Maňas, Ph.D.doc. Ing. David Maňas, Ph.D.Ing. Martin Ovsík, Ph.D.