Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Speciální technologie (TUVI / T6SP)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu TUVI / T6SP - Speciální technologie, Fakulta technologická ve Zlíně, Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně (UTB).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

- Fyzikální charakteristiky procesu řezání plastické deformace v oblasti tvoření třísky při ortogonálním řezání.- Integrita povrchu, mechanické vlastnosti povrchové vrstvy obrobené plochy, kmitání obráběcího systému, zvýšení stability řezu, trvanlivosti nástroje a kvality obrobeného povrchu.- Kinematické a energetické charakteristiky řezného procesu, energetická teorie procesu řezání.- HSC obrábění a jeho environmentální aspekty, teoretické aspekty HSC obrábění a tepelná bilance řezného procesu při HSC obrábění, pokrok v oblasti vysokých řezných rychlostí, vysokých úběrů, hloubkových metod obrábění, obrábění bez použití kapaliny, rychlostní broušení.- Optimalizace technologických procesů s orientací na soustružení a vrtání, výsledná trvanlivost nástroje při obrábění více prvků.- Aplikace lineárního programování na řešení úloh optimalizace sestavení modelu a definice omezujících podmínek, grafické analýza úloh lineárního programování.- Řešení úloh lineárního programování metodou simplex.- Aplikace LP na úlohy typu směšovacích problémů.- Přesnost strojního obrábění, aplikace hodnocení přesnosti na Binomické rozdělení, Poissonovo rozdělení, rovnoměrné (rektangulární) rozdělení, normální rozdělení, normované normální rozdělení.- Rozměrové obvody v TPV základní pojmy teorie rozměrových obvodů, Výpočet pro úplnou vyměnitelnost a neúplnou vyměnitelnost.- Aplikace teorie pravděpodobnosti na výpočet rozměrových řetězců, způsob selektivní montáže.- Technologické postupy, sled operací, podklady pro zpracování technologických postupů.- Přídavky na obrábění, určování operačních rozměrů a jejich tolerancí.- Strojní časy u vybraných metod obrábění, určení času automatického chodu u vybraných metod obrábění.

Získané způsobilosti

Student má přehled základních technologických metod obrábění. Dokáže aplikovat statistické metody na hodnocení technologických procesů. Má znalosti optimalizačních metod a je schopný je aplikovat.

Literatura

Kocman, Karel. Technologické procesy obrábění. Vyd. 1. Brno : Akademické nakladatelství CERM, 2011. ISBN 978-80-7204-722-2.Kocman, K. Speciální technologie II. Praha : SNTL, 1981. Kocman,K, - Prokop,J. Technologie obrábění. CERM s.r.o. Brno, 2003. ISBN 80-214-1996-2.

Požadavky

Způsob zakončení předmětu - zkouška.Zápočet: účast v teoretické a praktické výuce v laboratořích. Vypracování, odevzdání všech protokolů. Úspěšné hodnocení výsledků orientačních prověření formou krátkých testů v průběhu výuky.Zkouška: prokázání znalosti probíraných tématických okruhů - dvě teoretické otázky a aplikace znalostí na příkladu. Při celkové klasifikaci se přihlíží k aktivitám a účasti zejména v praktické výuce.

Garant

prof. Ing. Karel Kocman, DrSc.

Vyučující

prof. Ing. Karel Kocman, DrSc.Ing. Ondřej Bílek, Ph.D.