Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Vlastnosti kompozitních materiálů (TUVI / T7VKM)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu TUVI / T7VKM - Vlastnosti kompozitních materiálů, Fakulta technologická ve Zlíně, Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně (UTB).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

- Moderní technické materiály a jejich rozdělení. Optimalizace vlastností materiálů. Homogenní a heterogenní materiály. Povrchové jevy a jejich úloha. Smáčivost. Adheze a její měření. Vlivy na adhezi lubrikace.- Kompozity - definice a rozdělení. Synergický efekt v kompozitech.- Vlákna pro kompozity. Vlastnosti dlouhovláknových kompozitů.- Orientovaná a neorientovaná vlákna struktury 1D, 2D, a 3D. Vlastnosti krátkovláknových kompozitů. Pojem kritické délky vlákna. Štíhlost vláken. Druhy vláken. Vlastnosti a druhy částicových kompozitů. Disperzní zpevnění v kompozitech. Zpevnění armováním.- Typy produktů z vláken. Skleněná vlákna. Složení. Úprava povrchu skleněných vláken.Uhlíková vlákna. Hlavní druhy uhlíkových vláken. Polymerní vlákna. Čedičová vlákna. Vlákna pro vysokoteplotní aplikace.- Matrice. Polymerní matrice. Nenasycené polyestery. Epoxidové pryskyřice. Speciální druhy pryskyřic pro vysokoteplotní aplikace.- Metody přípravy termoplastických prepregů.- Lamináty. Orthotropní vrstva. Objemový podíl vláken. Výpočet elastických konstant orthotropní vrstvy.- Experimentální určení elastických charakteristik orthotropní vrstvy. Hookův zákon pro speciální orthotropní vrstvu. Obecná orthotropní vrstva. Pevnost orthotropní vrstvy.- Vrstvení laminátu. Moduly pružnosti izotropní vrstvy (laminát z rohoží).- Konstitutivní rovnice laminátu. Zásady volby pořadí vrstev.- Další faktory ovlivňující pevnost v tahu. Vliv volných okrajů laminátu. Teplotní pnutí.- Kompozity s kovovou matricí - druhy, základní vlastnosti a užití.- Kompozity s keramickou matricí - druhy, základní vlastnosti a užití.

Získané způsobilosti

Student má znalosti z problematiky polymerních kompozitů, zejména jejich zvláštnosti, pozná jejich obecné charakteristiky a možnosti využití v letectví, strojírenství a v jiných sférách průmyslu. Dokáže správně vybrat druh, formu a typ vyztužujícího vlákna pro konkrétnu zpracovatelskou technologii polymerních kompozitních materiálů a také matrici-pojivo. Student chápe podmínky vyztužujícího účinku vláken a má základní poznatky o vlastnostech kompozitních materiálů.

Literatura

Ehrenstein, Gottfried W.: . Polymerní kompozitní materiály. Scientia, 2009. Chawla, K. K. Composite Materials, Science and Enginering. Springer Verlag, New York, 1987. Barbero, E. J. Introduction to Composite Materials Design. London: Taylor & Francis, 1999. Havalda, A. Kompozitné materiály. Bratislava: SVŠT v Bratislave, 1989. Bareš, R. A. Kompozitní materiály. Praha, SNTL, 1988. Pancl, J. a kol. Kompozitní materiály. Praha, Conmat, 1992. Táborský, L., Šebo, P. Konštrukčné materiály se spevnenými vláknami. Bratslava, Alfa, 1982. Geier, M.H. Quality Handbook for Composite Material. ASM International, 1999. Černý, M. Vláknové kompozity. Praha, Čvut, 2001. Kolařík, J. Vysokomodulová polymerní vlákna a vláknové kompozity. ACADEMIA, Praha, 1984.

Požadavky

Způsob zakončení předmětu - zkouškaDocházka: povinná účast na cvičeních.Zápočet: zápočtový test.Zkouška: prokázání znalosti probíraných tématických okruhů, ústní zkouška. Podmínkou k účasti na zkoušce je získání zápočtu.

Garant

doc. Ing. Soňa Rusnáková, Ph.D.

Vyučující

doc. Ing. Soňa Rusnáková, Ph.D.doc. Ing. Soňa Rusnáková, Ph.D.