Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět CAE (TUVI / T8CAE)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu TUVI / T8CAE - CAE, Fakulta technologická ve Zlíně, Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně (UTB).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

- Úvod a filozofie CAD/CAM/CAE.- Využití CAD/CAM/CAE při návrhu a optimalizaci dílů z polymerních materiálů a nástrojů pro jejich výrobu.- CAE softwary Moldflow a Cadmould (seznámení, využití, porovnání).- Postup při úpravách výpočtové sítě, výběr vhodného typu analýzy, výběr vhodného materiálu (materiálová databáze).- Postup a požadavky zadávání procesních podmínek u různých typů analýz.- Postup a problematika při využití automatických funkcí CAE softwarů.- Postup a problematika přenosu reálných trajektorií a geometrií nástroje do CAE softwaru.- Spuštění analýz a řešení vzniklých problémů v průběhu výpočtu.- Vyhodnocování a popis výsledků u analýz umístění vtoku, plnění a dotlaku.- Vyhodnocování a popis výsledků u analýz chlazení, deformací a smrštění.- Vady na výrobku vzniklé během vstřikování. Lokalizace vad, možnosti odstranění.- Problematika zapracování výsledků analýz při úpravách nástroje (vstřikovací formy).- Optimalizace vstřikovacího procesu za použití MPX.- Zásady tvorby výsledkových zpráv a jejich prezentace.

Získané způsobilosti

Student dokáže řešit a vyhodnocovat analýzy vstřikovacího procesu a je schopen využít znalosti pro jeho optimalizaci. Zná pravidla pro technologický design výstřiku a má přehled o vadách výstřiků.

Literatura

Maňas, M., Vlček, J. Aplikovaná reologie. Zlín : VUT, 2001. Bobčík, L. Formy pro zpracování plastů: vstřikování termoplastů. Díl 1. Brno:Uniplast, 1999. Bobíčk, L. Formy pro zpracování plastů: vstřikování termoplastů. Díl 2. Brno: Uniplast, 1999. Tomis, F., Helštýn, J., Kaňovský, J. Formy a přípravky. Brno: VUT, 1979. Kulhánek, J. Formy pro tváření plastických hmot. Praha: Státní naklad. tech.liter., 1966. Gastrow, Hans. Injection molds : 130 proven designs. 3rd ed. Munich : Hanser, 2002. ISBN 3446214488.Rees, Herbert. Mold engineering. 2nd ed. Munich : Hanser, 2002. ISBN 3446216596.Mleziva, Josef. Polymery : výroba, struktura, vlastnosti a použití. 2. přeprac. vyd. Praha : Sobotáles, 2000. ISBN 8085920727.Kolouch, J. Strojírenské výrobky z plastů vyráběné vstřikováním. Praha: Státní naklad.tech.literatury, 1986. Beaumont, John P. Successful injection molding : process, design, and simulation. Munich : Hanser Publishers ; Cincinnati : Hanser Gardner Publications, 2002. ISBN 1-56990-291-7.

Požadavky

Způsob zakončení předmětu - zkouška.Aktivní účast na 80% cvičení. Odevzdání a obhájení zadaných prací. Znalost přednášených témat.Modelování dílů, křivek a ploch v Catii. Dobré znalosti z konstrukce forem.

Garant

Ing. Michal Staněk, Ph.D.

Vyučující

Ing. Michal Staněk, Ph.D.Ing. Martin Ovsík, Ph.D.Ing. Vojtěch Šenkeřík