Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Zkušební metody polymerních materiálů (TUVI / T9ZM)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu TUVI / T9ZM - Zkušební metody polymerních materiálů, Fakulta technologická ve Zlíně, Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně (UTB).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Polymery a jejich třídění, zpracovatelské vlastnosti- Reologické veličiny, pojmy a reologické dělení materiálů- Parametry ovlivňující viskozitu, způsoby měření viskozity- Reologické modely, reologické vlastnosti tavenin- Viskoelastické chování gelů a suspenzí, vytvrzování reaktoplastů- Plasticita a vulkanizační charakteristiky kaučukových směsí- Korelace reologie se strukturními vlastnostmi polymerů- Úvod do metod termické analýzy- Diferenciální snímací kalorimetrie a termomechanická analýza- Dynamická mechanická analýza- Termogravimetrie, analýza uvolněných plynů- Dynamické zkoušky a statické zkoušky krátkodobé a dlouhodobé- Elektrické a dielektrické vlastnosti polymerů- Vliv přirozeného a zrychleného stárnutí polymerů na jejich vlastnosti

Získané způsobilosti

Student má znalosti v oboru reologie polymerních tavenin a umí interpretovat reologická data ve vztahu k aplikační oblasti. Dále je student schopný navrhnout a vyhodnotit analytické metody pro detekování požadované vlastnosti. V praktické části předmětu získá zkušenosti při provádění modelových experimentálních měření

Literatura

Vondráček P. Metody studia a charakterizace struktury polymerů. VŠCHT Praha , 1991. Vlachopoulos J., Vlček, J. Polymer rheology and processing. 1994. Menczel J.D., Prime R.B. Thermal analysis of polymers. Fundamentals and applications. 2009. ISBN 978-0-471-76917-0.

Požadavky

Způsob zakončení předmětu - zkouškaAktivní práce v laboratorních cvičeních, odevzdané protokoly.Účast na přednáškách vysoce doporučena s ohledem na interpretaci reálných výsledků.Zkouška: Po vstupním testu, který musí být min na 50 %, následuje ústní část z probíraných tematických okruhů.

Garant

Ing. Michal Sedlačík, Ph.D.

Vyučující

Ing. Michal Sedlačík, Ph.D.Ing. Michal Sedlačík, Ph.D.