Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Vlastnosti kompozitních materiálů (TUVI / TAVKM)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu TUVI / TAVKM - Vlastnosti kompozitních materiálů, Fakulta technologická ve Zlíně, Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně (UTB).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

- Moderní technické materiály a jejich rozdělení. Optimalizace vlastností materiálů. Homogenní a heterogenní materiály. Povrchové jevy a jejich úloha. Smáčivost. Adheze a její měření. Vlivy na adhezi lubrikace.- Kompozity - definice a rozdělení. Synergický efekt v kompozitech.- Vlákna pro kompozity. Vlastnosti dlouhovláknových kompozitů.- Orientovaná a neorientovaná vlákna struktury 1D, 2D, a 3D. Vlastnosti krátkovláknových kompozitů. Pojem kritické délky vlákna. Štíhlost vláken. Druhy vláken. Vlastnosti a druhy částicových kompozitů. Disperzní zpevnění v kompozitech. Zpevnění armováním.- Typy produktů z vláken. Skleněná vlákna. Složení. Úprava povrchu skleněných vláken.Uhlíková vlákna. Hlavní druhy uhlíkových vláken. Polymerní vlákna. Čedičová vlákna. Vlákna pro vysokoteplotní aplikace.- Matrice. Polymerní matrice. Nenasycené polyestery. Epoxidové pryskyřice. Speciální druhy pryskyřic pro vysokoteplotní aplikace.- Metody přípravy termoplastických prepregů.- Lamináty. Orthotropní vrstva. Objemový podíl vláken. Výpočet elastických konstant orthotropní vrstvy.- Experimentální určení elastických charakteristik orthotropní vrstvy. Hookův zákon pro speciální orthotropní vrstvu. Obecná orthotropní vrstva. Pevnost orthotropní vrstvy.- Vrstvení laminátu. Moduly pružnosti izotropní vrstvy (laminát z rohoží).- Konstitutivní rovnice laminátu. Zásady volby pořadí vrstev.- Další faktory ovlivňující pevnost v tahu. Vliv volných okrajů laminátu. Teplotní pnutí.- Kompozity s kovovou matricí - druhy, základní vlastnosti a užití.- Kompozity s keramickou matricí - druhy, základní vlastnosti a užití.

Získané způsobilosti

Student má znalosti z problematiky polymerních kompozitů, zejména jejich zvláštnosti, pozná jejich obecné charakteristiky a možnosti využití v letectví, strojírenství a v jiných sférách průmyslu. Dokáže správně vybrat druh, formu a typ vyztužujícího vlákna pro konkrétní zpracovatelskou technologii polymerních kompozitních materiálů a také matrici-pojivo. Student chápe podmínky vyztužujícího účinku vláken a má základní poznatky o vlastnostech kompozitních materiálů.

Literatura

Ehrenstein, Gottfried W. Polymerní kompozitní materiály. V ČR 1. vyd. Praha : Scientia, 2009. ISBN 978-80-86960-29-6.Chawla, K. K. Composite Materials, Science and Enginering. Springer Verlag, New York, , 1987. Barbero, E. J. Introduction to Composite Materials Design. London: Taylor & Francis, , 1999. Havalda, A. Kompozitné materiály. Bratislava: SVŠT v Bratislave, 1989. Pancl, J. a kol. Kompozitní materiály. Praha, Conmat, 1992. Bareš, R. A. Kompozitní materiály. Praha : SNTL, 1988. Táborský, L., Šebo, P. Konštrukčné materiály se spevnenými vláknami. Bratslava, Alfa, , 1982. Geier, M.H. Quality Handbook for Composite Material. ASM International, 1999. Černý, M. Vláknové kompozity. Praha : ČVUT, 2001. ISBN 80-01-02464-4.

Požadavky

Způsob zakončení předmětu - zkouška.Docházka: povinná účast na cvičeních.Zápočet: zápočtový test.Zkouška: prokázání znalosti probíraných tématických okruhů, ústní zkouška. Podmínkou k účasti na zkoušce je získání zápočtu.

Garant

doc. Ing. Soňa Rusnáková, Ph.D.

Vyučující

doc. Ing. Soňa Rusnáková, Ph.D.